Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Uprava INA-e odlučila se povući s Londonske burze: Prešutjeli pravomoćnu presudu Sanaderu o kojoj su obvezni izvijestiti regulatora!?

Uprava INA-e odlučila se povući s Londonske burze:
Prešutjeli pravomoćnu presudu Sanaderu o kojoj su obvezni izvijestiti regulatora!?

Uprava INA-e je s prvim danima kolovoza jednoglasno odlučila, i o tome obavijestila investitore, objaviti namjeru ukidanja uvrštenja globalnih potvrda o deponiranim dionicama (GDR-ovima).

INA-MOL1Uprava INA-e je s prvim danima kolovoza jednoglasno odlučila, i o tome obavijestila investitore, objaviti namjeru ukidanja uvrštenja globalnih potvrda o deponiranim dionicama (GDR-ovima). Tim je aktom nacionalna naftna kompanija zatražila ukidanje Ininih GDR-ova na Službenom tržištu (Official List) koje održava UK Listing Authority (UKLA) od strane Financial Conduct Authority kao regulatora, te je od Londonske burze zatražila ukidanje prijema u trgovinu svojih GDR-ova na Londonskoj burzi. Zašto je doista INA povukla ovakav potez i koliko je razlog tomu činjenica da je Uprava prešutjela regulatoru na Londonskoj burzi pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu zbog korupcije u slučaju INA-MOL?

S navedenim Ininim GDR-ovima trenutno se trguje na glavnom tržištu Londonske burze i to pod trgovinskim simbolom HINA. No, Uprava INA-e je odlučila ukinuti taj GDR program jer je, kako se navodi u odluci Uprave, broj GDR-ova značajno smanjen, s 450.000 na 181 GDR. Dodatno, ističe se u obrazloženju odluke, trgovina potvrdama o deponiranim dionicama (GDR-ovima) praktično je prestala jer u zadnjih godinu dana de facto nije bilo nijedne transakcije. Ukidanje uvrštenja i prekid GDR programa očekuje se na 8 sati 2. rujna 2014., ali će se nakon toga Ininim dionicama i dalje trgovati na Zagrebačkoj burzi.

Sanader i Hernady “potjerali” INA-u s Londonske burze

Pravo je pitanje, međutim, zbog čega se INA povlači s Londonske burze, i koliko je za to odgovoran službeno navedeni razlog, a koliko obveza Uprave da prema pravilima LSE (London Stock Exchange) burzu obavijesti o pravomoćnoj sudskoj presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. INA burzu o tome nije izvijestila, iako je morala, pa se oportunim u takvoj situaciji Upravi vjerojatno čini, naprosto se do daljnjeg s burze povući! Jer, po čak tri zakonske osnove INA je bila dužna o presudi dvjema iznimno utjecajnim osobama za poslovanje kompanije izvijestiti regulatora. Prije svega, na to je obvezuje Zakon o međunarodnim financijskim standardima, a tu je i pravilo londosnke burze iz 2003. koje se poziva na pet precedenata gdje je Sud kaznio uprave koje to nisu napravile, odnosno nisu regulatora izvijestile o presudama odgovornim osobama tvrtke na burzi, odnosno osobama od iznimnog utjecaja za njihovo poslovanje. Takva je obveza posve logična i razumljiva, jer presude izravno utječu na status tvrtke na Londonskoj burzi. A u slučaju INA-e radi se o pravomoćnoj presudi kojom su krivima proglašene dvije za kompaniju iznimno relevatne i utjecajne osobe (Ivo Sanader i Zsolt Hernady, osuđene za koruptivna kaznena djela . Osim toga, tvrtke na LI svaki kvartal podnose izvješće burzi o poslovanju, a jednom godišnje o ovakvim eventualnim odlukama. Za INA-u je takva obveza prema Londonskoj burzi još uvijek na snazi. S druge strane, istu obvezu nemaju prema Zagrebačkoj burzi, pa će se zato trgovina Ininim dionicama na njoj nastaviti.

I DORH može izvijestiti regulatora

O pravomoćnoj presudi u slučaju INA-MOL burzu može, iako nema tu obvezu, izvijestiti i Državni odvjetnik, što je unekoliko logično postupanje jer je DORH tužitelj u sporu, koji je parnicu dobio. No, DORH, za razliku od Uprave INA-e, tu obvezu nema, pa mu je postupati po slobodnoj volji. INA, pak, tu izbora nema: Ukoliko želi ostati na Londonskoj burzi, morat će ispuniti obvezu i regulatora izvijestiti o pravomoćnoj presudi ključnom dvojcu za INA-u (Sanader – Hernady), pa je, kako vjeruju dobri znalci burzovnih prilika, povlačenje INA-e s Londonske burze bio imperativ želi li se za ovu godinu izbjeći ta neugodna obveza!
London Stock Exchange, po čijim pravilima je INA dužna u ovom slučaju postupati, najznačajnija je londonska i europska , ali i jedna (četvrta) od najpoznatijih i najrelevantnijih svjetskih burzi vrijednosnih papira, osovana još daleke 1801. g.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI