Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
GOSPODARSTVO
Turizam u prevrtljivim brojkama i izjavama političara

Turizam u prevrtljivim brojkama i izjavama političara

Ovogodišnje turističko ljeto, u svom brojčanom izdanju, zadaje velike glavobolje političarima i inima koji krivca za podbačaje vide u suprotnoj političkoj opciji, nedostatku sunčanih dana, konkurenciji…. Brojke su, međutim promjenjivog karaktera, uostalom kao i ovogodišnje vremenske (ne)prilike, pa političare koji su do jučer bili glasni i za minuse u dolascima i noćenjima prozivali one druge, nakon minusa u sredinama u kojima su na vlasti „njihove snage“, tjeraju na šutnju.

Turizam, snimila . J. K.

Naime,  lipanj je za Šibensko-kninsku županiju bio u znaku minusa, a Grad Šibenik u plusu što su lokalni političari SDP i HNS-a, sa županijske razine koji sjede u oporbenim klupama, to pripisali nesposobnosti vladajućeg HDZ-a. Političke „strelice“ ciljale su i Vodice koje su nakon godina i desetljeća pluseva, u lipnju ostvarile minuse i u dolascima i u noćenjima. Grad Šibenik u lipnju je bio u plusu pa su lokalni oporbeni političari udarali po onima koji nisu bili te sreće da se mogu pohvaliti uspješnim mjesecom ili polugodištem.
Sa srpnjem je bilo manje sreće pa je i Šibenik uplovio u lagani minus od 2 posto u noćenjima što i nije rezultat za očaj jer se kroz kolovoz sve još može popraviti. Ono na što direktor gradske TZ Dino Karađole posebno skreće pažnju svakako je dobro punjenje objekata u samom centru grada čiji je privatni smještaj, te onaj u hostelima živnuo i oživio, do jučer učmalu, staru gradsku jezgru. I, što sada kad su brojke u negativnom predznaku, trebalo bi pitati grlene političare koji su se ovih dana „zavjetovali na šutnju“.
Puno se očekivalo od srpnja iako su svi iole upućeniji u zbivanja na europskom  turističkom tržištu znali da će srpanjska rupa biti veća od očekivane, a vremenske (ne)prilike samo su je produbile pa je rezultat lošiji za turizam cijele županije, ali i za onaj na nacionalnoj razini.
Ministar tirizma Darko Lorencin ističe kako je zadovoljan ukupnim ovogodišnjim ostvarenjem, a srpanjska rupetina baš ga i nije previše zabrinula.  U 7 mjeseci ove godine broj dolazaka na Jadran i Grad Zagreb jači je od lanjskih ostvarenja za 3, 5 posto, dok su dolasci jači za 1 posto.  Šibensko-kninska županija ostvarila je 432 tisuće noćenja u srpnju što je minus od 1 posto, dok je ostvarenje u noćenjima u minusu od 4 posto.

Turizam, snimila . J. Klisović

Na razini države zabilježeno jeo 3 milijuna dolazaka što je na istoj prošlogodišnjoj razini, a noćenja 21 milijun što je podbačaj za dva posto. Svi oni koji su iole bolje informirani o aktualnoj turističkoj zbilji znaju da ovogodišnji turizam nije tako dobar kao lanjski ma što brojke koje iznose turistički čelnici govorile. Stanje na prometnicama, na plažama i po restoranima govorilo je proteklih tjedana više od trenutačno iznešenih, najvjerovatnije friziranih brojki.

                              Split- ovogodišnji turistički rekorder

Splitksko-dalmatinska županija, posebice grad Split ovogodišnji je rekorder što i ne čudi ako se znaa koliko se atraktivnih događanja zbilo i koliko je poboljšanja u svim segmentima nadgradnje učinjeno na tom području.
 Trogir je ovih dana krcat turistima. Na stotine restorančića, kafića i suvenrnica dupke je puno. Kulturna baština ovog starog grada stalni je mamac za turiste iz cijeloga svijeta. Za razliku od drugih starih gradova, Trogir uspjeva svoje goste duže zadržati što je njegov veliki plus.

Turizam, snimila: J. Klisović

           Šibenski minusi i plusevi

Šibensko-kninska županija bilježi minuse u dolascima za 0, 5 posto i u noćenjima turista za 3 posto. S obzirom na konkurentnost Hrvatske u cjelini, posebno u svjetlu primamljivosti drugih destinacija koje su nakon kratkotrajnog zatišja bombastično uletjele na fleksibilno turističko tržište osvajajući njegov najveći dio (Grčka, Španjolska…), dosadašnja postignuća, realno gledajući, u ovom trenutku i nisu tako loša. Posebno ako se zna koliko je vlast vrludala s visinom PDV-a, odustajanjem brojnih autobusijera od dolazaka u Hrvatsku  zbog poteza onih sa vlasti, lošeg vremena zbog kojeg su nautičari i kamperi odustajali u zadnji tren birajući destinacije s više sunčanog vremena. Osim toga,  neka su se domaća turistička mjesta uljuljkala ne mareći za nove sadržaje kojima bi privukli goste. U slučaju Šibensko-kninske županije zakazali su i hoteljeri sa iznimkom Solarisa koji i ovog ljeta uspješno brodi „turističkim brodom“. Posebno su zakazali hoteljeri iz Vodica. Hotel Imperijal, koji u zadnjem desetljeću, ako ne i duže, ni lipe nije uložio u renoviranje ili nove sadržaje bilježi u 7 mjeseci čak 42 posto manje gostiju. U hotelu Punta ostvarili su 12 postotni minus, a u Olympiji minus od 4 posto.

Rogoznica u plusu, a u minusima: Primošten, Šibenik, Vodice, Jadrija…

Ukupno gledajući, Vodice su u minusu od 5 posto, a minuse bilježe i ostala veća mjesta-Tisno, Murter, Jezera i Primošten. Veliki podbačan zabilježen je na razvikanoj Jadriji. U Primoštenu je 8 posto manje turista. U plusu je Rogoznica i to za 8 posto, zatim Grebaštica, otok Zlarin i Skradin. Rogoznica je ovoljetni turistički hit, a zašto su podbacila ostala mjesta, ostaje za detaljnu analizu. Političari bi sada, shodno nedavnim kritikama izrečenim na račun onih koji su podbacili, trebali uputiti čestitke Rogoznici za ovoljetna postignuća koja, zasigurno nisu došla tek „onako“. Do čestitanja zasigurno neće doći jer je riječ o političarima koji danas govore jedno, a sutra drugo ne mareći za realnost i zbilju. Prije će biti da će uslijediti političa šutnja i ignoriranje.
O aktualnom stanju hrvatskog turizma kao i onog na nižim razinama trebalo je ranije grmjeti sa saborskih govornica ili iz klupa Gradskih i Općinskih vijeća te Županijske skupštine i ostalih nadležnih tijela. Konstruktna kritika i prijedlozi su, po običaju izostali, a krivac se traži negdje drugdje.

VEZANE VIJESTI