Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
SCENA
The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

The National počeo šibensku turneju:
Prvi koncert, prvi trijumf

The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

Omiljeni indie rock bend iz Cincinnatija sinoć je nastupio u intimnoj atmosferi na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila.

The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

Nakon toliko godina izmjenjivanja nedvosmislenih ljubavnih poruka, malih i velikih koncerata, stvaranja fenomena i kulta, Mattu Berningeru nije preostalo ništa drugo nego koncert odraditi među hrvatskom publikom, šetajući po tribinama. Bio je to naizgled sulud poduhvat; razvući žicu od mikrofona preko glava obožavatelja, koja je zapinjala za njihove vratove, bokove, ruke i noge, i kompletnu „Mr. November“ otpjevati vrzmajući se po zadnjim redovima gledališta. Kad je na red došla standarno zadnja „Vanderlyle Crybaby Geeks“, povratak na pozornicu više nije dolazio u obzir, u gužvi pred binom zborno je otpjevana.

The National su jučer na tvrđavi sv. Mihovila počeli svoju šibensku turneju, tijekom koje će pokušati oboriti rekord klape Godimenti u broju nastupa u Šibeniku tijekom jednog ljeta. Za razliku od večerašnjeg koncerta na istom mjestu, koji je već tjednima rasprodan, na sinoćnjem na brzinu dodanom koncertu tribine nisu bile pune, ali su bile razgaljene, raspjevane i rasplesane. National je prvi put u Hrvatskoj isprobao posljednji album, umalo Grammyjem ovjenčan „Trouble Will Find Me“. Krenulo je s „Don’t Swallow the Cup“ i „I Should Live in Salt“, publika ih je dočekala spremno, stihovi su naštrebani, očekivanja velika, teren idealan za uspješno gostovanje. Tvrđava sv. Mihovila već je sa Thievery Corporation pokazala da potiče rijetko viđenu bliskost publike i izvođača, tako da malo tko odoli s pozornice ne skočiti u prve redove.

The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

The National u Šibeniku (Foto: ŠibenikIN)

„Bloodbuzz Ohio“, „Afraid of Everyone“ i „Terrible Love“, sa možda i najboljeg albuma „High Violet“, bili su vrhunci večeri, središnje točke oko kojih se euforija dodatno nabrijavala, a publici na volej sjele su i „Fake Empire“ i „Squalor Victoria“. Bend impresioniran lokacijom bio je u punoj formi, pojačan puhačima, ohrabren domaćim vinom i nošen atmosferom. Blago autističan bariton Matt Berninger, indie junak željan pažnje, balansirao je dva sata na rubu scenske neuračunljivosti, dok se u njemu konačno nije prelomilo. Zadnjih dvadeset minuta spomenute avanture po tribinama, dotaknulo je i najsuzdržanije posjetitelje.

The National su podlegli atmoferi i ambijentu, održavši u Šibeniku dosad najpamtljiviji koncert pred hrvatskom publikom. Dobro, ne znamo kako je bilo prije deset godina u zagrebačkom KSET-u, kada je prodano sedamdeset karata, a danas se barem tisuću ljudi kune da su bili tamo, no znamo da bi večeras trebalo biti barem duplo bolje. Večeras The National na sv. Mihovilu izlaze odraditi onaj prvotno najavljeni, „pravi“ šibenski koncert, za kojega su hardcore fanovi ulaznice nabavili odavno. U nedjelju se, pak, sele stotinjak metara niže prema moru, sviraju na otvorenju SuperUha. Klapi Godimenti rukavica u lice…

Završetak sinoćnjeg koncerta izgledao je ovako (ustupljeno ljubaznošću portala ŠibenikNEWS):

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI