Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO
R. Maras: Od ulaska Hrvatske u EU dramatično je porastao uvoz gotovih, jeftinih i niskokvalitetnih mlječnih proizvoda. Zašto?

R. Maras:
Od ulaska Hrvatske u EU dramatično je porastao uvoz gotovih, jeftinih i niskokvalitetnih mlječnih proizvoda. Zašto?

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio izviješće koje je i službeno potvrdilo smanjenje proizvodnje mlijeka u 2013.g. za 16,4 posto, te povećanje uvoza za 83,1 posto. Za komentar ovih brojki koje zorno svjedoče o teškom stanju hrvatskog mljekarstva zamolili smo Rašeljku Maras, predsjednicu Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka- CroMilk.

Raseljka Maras CroMilk

Činjenica je da iz mjeseca u mjesec, već gotovo dvije godine, kontinuirano pada proizvodnja mlijeka na domaćim farmama što ima značajan utjecaj na domaću mljekarsku industriju koja bez domaće sirovine ne može normalno funkcionirati i raditi. Od ulaska naše zemlje u EU dramatično je porastao i uvoz gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca. Jeftini strani proizvodi u trgovinama, nerijetko niske kvalitete, narušavaju čitav domaći mljekarski sektor, radna mjesta u čitavoj industriji, ali i primarnoj proizvodnji, a potrošačima oduzimaju mogućnost da piju kvalitetno domaće mlijeko i mliječne proizvode.

 Koliko je opala proizvodnja zbog sve većeg uvoza mlijeka od strane trgovačkih lanaca?

Od početka ove godine vidljiv je blagi oporavak u proizvodnji na domaćim farmama, no zbog povećanog uvoza on nije vidljiv u poslovanju domaće mljekarske industrije. S obzirom da smo u  špici  turističke sezone, očekujemo blagi porast u potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda, no on nije dostatan da bi ublažio cjelogodišnje loše rezultate.
U travnju 2014. u odnosu na travanj 2013. bilježi se smanjenje u proizvodnji mlijeka za piće (za 12,2%), vrhnja (za 4,5%), fermentiranih proizvoda (za 5,0%) i maslaca (za 10,4%), a povećanje u proizvodnji sira (za 7,3%). U odnosu na prosjek 2013. smanjenje se, također bilježi u proizvodnji mlijeka za piće (za 9,1%) vrhnja (za 5,8%), fermentiranih proizvoda (za 7,3%) i sira (za 8,2%), a povećanje u proizvodnji  maslaca (za 7,2%). To su podaci DZS-a koji  izuzetno zabrinjavaju mljekarski sektor i predstavljaju dodatnu prijetnju za 30 tisuća zaposlenih u domaćem mljekarskom sektoru – za domaće farmere i prerađivačku industriju. Jedna od mjera koju je pokrenula industrija, konkretno Dukat, jest subvencioniranje kupnje 2.000 junica za svoje kooperante čime su se povećale količine mlijeka koje otkupljuju.

Sadržaj mliječne masti i proteina je sve manji-zašto?

Danas je na tržištu dostupna velika količina proizvoda s rasponom mliječne masti. Proizvodi se prilagođavaju potrebama i željama potrošača koji diktiraju trendove u proizvodnji.

Je li u zadnjih godinu-dvije došlo do jačeg osipanja broja farmi u Hrvatskoj i zašto, odnosno koliko je trenutačno proizvođača mlijeka u državi i gdje smo na ljestvici sa količinama u usporedbi sa stanjem od prije dvije godine? Koliko godišnje mljekari daju mlijeka u otkup i po kojoj cijeni?

U posljednje dvije godine broj isporučitelja je pao za oko 4.000. U siječnju ove godine u Hrvatskoj je bilo 10.417 isporučitelja kravljeg mlijeka, dok je u istom mjesecu  2012. godine ta brojka iznosila 14.084. Dobra vijest je da se produktivnost (isporuka po kravi) proizvođača iz mjeseca u mjesec povećava i u siječnju je ona iznosila 4.311 kilograma godišnje po kravi, dok je u siječnju 2012. godine ta brojka iznosila 3.956 kilograma. No, ti podaci i dalje nisu zadovoljavajući i trebaju značajno porasti, jer je prosječna produktivnost po kravi u EU između osam i deset tisuća kilograma.

Možete li navesti neke od glavnih razloga koji su rezultirali tako oštrim padom proizvodnje mlijeka i koji su prijedlozi za poboljšanje koji dolaze iz EU koja, inače bilježi sve pozitivnije trendove u ovom sektoru?

Proizvodnja mlijeka u EU raste i prognoze su izuzetno dobre. EDA (Europska mljekarska asocijacija) je objavila podatke kako se u 2014. godini očekuje značajan porast proizvodnje u Europi. Do kraja ožujka 2015. godine doći će do ukidanja proizvodnih kvota za mlijeko u EU i tu ćemo imati povećanu proizvodnju mlijeka u EU.

Kakva je trenutačna pozicija domaćeg mljekarskog sektora u EU?

Pozicija domaćeg mljekarskog sektora u EU trenutno nije dobra. Proizvodimo ispod vlastitih potreba, a da bismo mogli reći da smo u dobroj poziciji, porizvodili bismo za izvoz.
Ključ je u postavljanju nacionalnih prioriteta, strategije mljekarstva i ostalih institucionalnih okvira koji ovom sektoru na nacionalnoj razini daju značaj.

Što je, po Vama, još nužno poduzeti kako bi se stanje u ovom sektoru brzo promijenilo, a proizvodnja krenula uzlaznom putanjom?

Potrebno je podizati konkurentnost primarne proizvodnje kroz podizanje stočnog fonda i aktiviranje objekata koji nisu u funkciji, reprogramiranje HBOR kredita, povećanje likvidnosti kroz redovito isplaćivanje poticaja, te rješavanje pitanja zemljišta i smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje.
Govori se o smanjenju PDV-a na osnovne živežne namirnice, gdje su mlijeko i mliječni proizvodi stavljeni u treću kategoriju proizvoda, a znamo da većina kućanstava svakodnevno kupuje neki od mliječnih proizvoda i spada u kategoriju hrane koja je od izuzetne važnosti našim građanima.
Danas imamo 35 tisuća praznih ležećih mjesta u koje je utrošeno 278 milijuna eura i primarna mjera mora biti popunjavanje tih kapaciteta. Naši poljoprivrednici plaćaju PDV na inpute (stočna hrana, sjemenje, zaštitna sredstva i gnojiva) 25 posto, dok je u većini europskih zemalja definirana međustopa i iznosi od četiri do 11 posto.
Stočni sajam u Benkovcu, snimila: J. Klisović

Stočni sajam u Benkovcu, snimila: J. Klisović

I, na kraju, kakve su perspektive domaćeg mljekarstva i jesu li dovoljni napori koje u poboljšanje ulaže mljekarska industrija?

Perspektiva je dobra, no da bi se ona ostvarila potrebno je učiniti strukturne promjene na strateškoj razini. Nije dovoljno da samo industrija ulaže napore u obnovu primarne proizvodnje i razvoj čitavog sektora, to mora činiti i Ministarstvo poljoprivrede i ostale institucije u lancu.

VEZANE VIJESTI