Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević: Novi ZOR će trajati do – izbora!

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević:
Novi ZOR će trajati do – izbora!

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević (Foto H. Pavić)  (1)

Dugo je pregovaranje trajalo, nikome (osim Vladi) prijedlog nije valjao, ali je unatoč svemu tome, novi Zakon o radu dogurao do svog prvog dana primjene. Od danas je, naime, na snazi novi ZOR. Što će donijeti hrvatskim radnicima, što devastiranom, klonulom gospodarstvu i koliki mu objektivno vijek trajanja može biti, pitali smo čelnika Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrena Matijaševića.

“Problemi hrvatske ekonomije i hrvatskog gospodarstva i nisu izvirali iz ZOR-a, pa ga nije ni trebalo mijenjati. Ako ne dođe do promjene gospodarske politike , pogotovo porezne, u smislu pravednijeg i realnijeg oporezivanja, neće se dogoditi ništa dobro hrvatskom gospodarstvu”, smatra čelnik HURS-a Ozren Matijašević, najavljujući napose crne dane hrvatskom radniku koji je ovim izmjenama zakona pretvoren u puku robu.

“Tramakavanje” s radnicima, iz društva u društvo

” Sve više maha uzet će tzv. privremeno zapošljavanje preko agencije, koje objektivno ne može biti privremeno ako mu zakon propisuje rok do tri godine, a pritom ti radnici neće imati nikakva prava po Kolektivnom ugovoru, ukoliko ga tvrtka u kojoj su angažirani ima. Bit će, dakle, dovedeni u krajnje neravnopravan položaj”, ističe Matijašević. No, ni to nije sve, jer novi ZOR je bogomdan za poslodavčeve makinacije i krajnje rigidan odnos prema radniku, jer poslodavac sada može, u sklopu povezanih društava, ustupati radnika iz jednog društva, drugome. U okviru koncerna osnivaju se d.o.o. s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, i oni služe poslodavcu za razne poslovne makinacije i “tramakavanje” s radnicima. Sporno je i krajnje nelogično”, upozorava prvi sindikalist HURS-a,” da se to događa u zemlji s konstantno visokim brojem nezaposlenih. Omogućava se da radnik radi kod drugog poslodavca tijekom tjedna, a zašto umjesto toga, država ne osigura poticaje poslodavcima da radnika, ako za to već postoji potreba, ne zaposli na puno radno vrijeme?!

Jedan od vodećih hrvatskih sindikalista posebno negativnim “postignućem” novog ZOR-a drži onemogućavanje prava na štrajk zbog zakona o reprezentativnosti sindikata, što je suprotno Ustavu. Svrha sindikata je zaštita radnih i socijalnih prava radnika, odnosno članova sindikata, a jedno od ključnih prava je pravo na štrajk kojega ova Vlada želi novim zakonom spriječiti. Jer, novi ZOR kaže da štrajkati mogu, u slučajevima kad se radi o pravima iz kolektivnog ugovora, samo reprezentativni sindikati. To je neodrživo i zato smo – napominje Matijašević – odmah po usvajanju Zakona podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Ako Zakon ne valja nikome, za koga je pisan?!

Što se sindikata tiče, novi ZOR koji je od danas na snazi, ništa pozitivnog ne donosi gospodarstvu,  a puno gorkoga radnicima. Apsurdno je, kaže Matijašević, da premijer na 171. sjednici Vlade, kada se usvajao prijedlog novog ZOR-a, izjavljuje: Radit ćemo više, za manje novaca! Ili, da se ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, hvali kako su prijedlogom nezadovoljni i sindikati i poslodavci, a to je , po njemu, dokaz da je Zakon odličan! Ali, zaboga, za koga je onda taj Zakon?!

Riječ je o sedmim izmjenama ZOR-a i one realno, drži prvi čovjek HURS-a, mogu trajati do izbora, bili oni izvanredni ili redovni. Dođe li na vlast sadašnja oporba, e onda treba vidjeti hoće li biti konzistentna i ići u izmjene ZOR-a kojega su iz oporbenih klupa kritizirali. S druge strane, do izbora će se sigurno mnoge od izmjena pokazati nepravedne i neodržive, pa će Zakon morati mijenjati i ova vlast ako dobije novi mandat- uvjeren je Matijašević. Za njega je neupitno da će dio poslodavaca pogodnosti novog ZOR-a zlorabiti na štetu radnika i njihovih prava. Upravo stoga će, kaže, s posebnim guštom predvoditi štrajk  i u slučaju kad sindikat nije reprezentativan, pa da vidimo tko u Hrvatskoj može sindikatima osporiti to prvorazredno sindikalno pravo!


VEZANE VIJESTI