Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Predsjednička kampanja se zahuktava: Kolinda Grabar Kitarović ničeg se ne boji, građani će znati razlučiti “što je stvarno, a što fikcija”

Predsjednička kampanja se zahuktava:
Kolinda Grabar Kitarović ničeg se ne boji, građani će znati razlučiti “što je stvarno, a što fikcija”

Kolinda Grabar Kitarović na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 2014. (Foto H. Pavić) (2)HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države, Kolinda Grabar Kitarović, prošetala se Rijekom i pokazala da je – dobila mišljenje. Doduše, ne o svemu, ali napredak je osjetan. Svjesna je, kako je rekla, da će kampanja biti podla, ali se unatoč tome apsolutno ne boji ničega jer vjeruje u građane i njihovu sposobnost da razluče što je stvarno, a što je fikcija. No, u sudstvo se ne može miješati, politika mora ostati izvan sudbene vlasti, a predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću, koji se javno požalio kako je prisluškivan i praćen od policije po nalogu vladajućih, neće trebati odvjetnik, jer njegov se slučaj treba riješiti “u sudskoj praksi” .

Kolinda Grabar Kitarović ne gradi se više isprikom kako kampanja još službeno nije počela, pa na pitanja novinara spremno (ali ne i tako spretno) odgovara, bilo da je riječ o ćirilici u Vukovaru, registraciji istospolnih parova u Hrvatskoj, ili o stanju nacionalnog gospodarstva. Zanimljivo, za razliku od većinskog homofobnog raspoloženja u njezinoj stranci, na homoseksualce, kako tvrdi, gleda kao na susjede i prijatelje, kao na građane kakvi su i svi drugi. Za Grabar Kitarović jedina manjina koju priznaje je “čovjek pojedinac” koji će biti u središtu njezine kampanje i njezinog programa (kako hrvatski čovjek, tako i hrvatska žena!). Protivi se svakoj manipulaciji s bilo kime u političke svrhe. Smatra, pak, da se treba fokusirati na egzistencijalna pitanja jer je današnja Hrvatska na dnu ljestvice u EU po brojnim pokazateljima, usprkos svojih potencijala.

Vidljivo je prošla i obuku sveprisutne HDZ- europarlamentarke Ivane Maletić, pa bi, napominje, da je sada predsjednica Republike, Vladi prije svega sugerirala da poradi više na izvlačenju novca iz EU fondova, jer se boji da bi do kraja ove godine Hrvatska mogla biti prva država koja je u europske fondove više dala nego iz njih uzela. Situacija bi bila i gora da se u mandatu bivše, HDZ-ove vlasti nije dosta projekata uspješno pripremilo i apliciralo za EU novac, izjavit će Kolinda u Rijeci.

A je li mjesto ćiriličnim tablama u Vukovaru, pitate li Grabar Kitarović, trebala bi riješiti lokalna zajednica, a “ne mi izvana” (?!). Istodobno, glavna suparnica aktualnog predsjednika Ive Josipovića, pledira za primjenu zakona (?) i zagovara razgovor s manjinama i većinskim hrvatskim narodom o tome osjetljivom problemu. Ne misli da je to krucijalno pitanje za bolji život  Vukovaraca, napose predstavnika srpske manjine. Naprotiv, posao i primjerena plaća koja će im osigurati egzistenciju, za sve je ljude, bez razlike, pitanje od prvorazrednog značaja, a ne dvojezične table, uvjerena je HDZ-ova kandidatkinja za Pantovčak.

S vremenom, Kolinda ima šanse informirati se i o drugom setu domaćih top-tema koje će, zasigurno zagrijavati predsjedničku kampanju u narednim mjesecima, kako ne bi bilo ono “oprostite, nisam odavde”…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI