Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Porast građenja u lipnju za 20,8 posto

Porast građenja u lipnju za 20,8 posto

Ako je suditi po izdanim odobrenjima za gradnju u mjesecu lipnju, napokon je došlo do pozitivnih pomaka u građevinskom sektoru. Naime, prema najnovijim analizama Državnog zavoda za statistiku, u lipnju je izdano ukupno 499 odobrenja što je porast za  20, 8 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Bioci, snimila . J. K.

Ako se uspoređuju podaci iz prvih šest mjeseci ove godine sa ostvarenjima u istom razdoblju prošle godine, vidljivo je da je došlo do porasta izdanih odobrenja za 11,6 posto. Prema izdanim odobrenjima  u lipnju se gradilo 663 stanova prosječne površine 83 metra četvorna.
Najveći broj odobrenja odnosi se na zgrade, a 17, 8 posto na ostale građevine. Od ukupnog broja na novogradnje otpada 70, 5 posto, a ostatak na rekonstrukcije.
Koliko je građevinski sektor zadnjih godina zapao u krizu svjedoče i podaci iz prošle godine u kojoj je izdato ukupno 6687 odobrenja za gradnju što je za skoro 20 posto manje nego u 2012.g., koja je ionako bila krizna.

Vrijednost lanjskih građena iznosila je 18, 7 milijardi kuna

Kako navodi Državni zavod za statistiku, vrijednost ukupnih lanjskih građenja iznosila je 18, 7 milijardi kuna ili 12, 2 posto manje nego u 2012.g.
U prošloj godini bila je predviđena gradnja ukupno 7744 stana. Ponovo je riječ o minusu u usporedbi sa prethodnom godinom i to za 20 posto.
Bilo kako bilo, porast na mjesečnoj razini,  točnije u ovogodišnjem lipnju, ipak veseli. Je li riječ o tek kratkoročnom oporavku građevinskog tržišta ili se napokon krenulo uzlaznom putanjom, vidjet će se ove jeseni kada, inače, nakon završetka turističke sezone, započinje gro građevinskih radova.

VEZANE VIJESTI