Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Noć pidoča uspjela – Udruga ugostitelja ‘Dolac – budi u điru’ širi se na cijeli stari grad

Noć pidoča uspjela – Udruga ugostitelja ‘Dolac – budi u điru’ širi se na cijeli stari grad

Na šibenskoj ribarskoj fešti, ove godine nazvanoj Noć pidoča, Vlado Kužina iz Udruge ‘Dolac – budi u điru’ i Dino Karađole iz Turističke zajednice grada Šibenika pripremili su i posjetiteljima poslužili sto kilograma pidoča, 80 kilograma srdela i 40 kilograma odreska od tune.

Noć pidoča i srdela u Docu (Foto H. Pavić) (11)

– To je ono što mi kao Šibenčani zamišljamo kao jednu normalnu urbanu feštu, gdje se nudi kvalitetna spiza, tipa šibenskih pidoča u šibenskom debitu sa šibenskim maslinovim uljem, gdje je glazba primjerena, urbana, s presjekom od Elvisa do etna, gdje svatko može naći komadić sebe. Posjetitelji su od 2,5 do 82 godine i svi imaju smiješak na licu. Zbog toga smo zadovoljni i ponosni na ovo što radimo. Mi vidimo razvoj starog dijela grada u tom smjeru. Kad se Šibenčani pokrenu, nema stajanja – rekao je Vlado Kužina.
Hrana koju su pripremili, sto kilograma pidoča, 80 kilograma srdela i 40 kilograma ribljih odrezaka, trebala je trajati do dva sata ujutro. – Preračunali smo se, ostali kratkih rukava i ispričavali jer smo ostali bez hrane – kaže Kužina, nezadovoljan i zadovoljan što se sinoć u Docu ‘tražila pidoča više’.
Noć pidoča i srdela u Docu (Foto H. Pavić) (17)
– Učimo u hodu, ovo je jedan veliki ugodan lokal na otvorenom, ovo je prezentacija jednog svima otvorenog Šibenika, mirnog i smirenog, kulturnog grada, i nadamo se da ćemo i dogodine uspjeti zadržati ovaj ritam.  Buka u Docu? Pa gdje su ti koji se bune bili  prijašnjih godina, dok su ovdje bili neredi i morala je intervenirati policija? Osim toga, cijelu godinu ništa ne radimo, pa valjda možemo izdržati mjesec dana turizma – pita se Kužina.
– Udruga ugostitelja ‘Dolac – budi u điru’ će se proširiti na cijeli stari grad, jer nam je cilj pokrenuti čitavi grad na jednom primjerenom kulturnom nivou, s različitim događajima koji će uključivati različite žanrove glazbe, od klapa, šansona, do etno glazbe, do bluza. Već ove godine kad izađete vani možete birati između pet različitih vrsta glazbe. Imamo razlog za izaći vani i ne sramimo se precd gostima – kaže Kužina.
Noć pidoča i srdela u Docu (Foto H. Pavić) (4)
Direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole za pomoć u organizaciji manifestacije Gradu Šibeniku, Grdskoj čistoći i Gradskom parkingu, a posebno Zlarinjanima  koji su im za feštu posudili svoje dva metra duge i metar široke gradele.
– Zahvaljujem Zlarinjanima, njihovoj Turističkoj zajednici i direktoru Vladimiru Buneti, a za dogodine ćemo napraviti naše divovske gradele. Ispalo je da su stvarno atrakcija. Među posjetiteljima je oko 40 posto stranih turista i uspjeli smo im ponuditi jednu autohtonu manifestaciju, s našom ribom i našim vinom – rekao je Karađole.
Uz velike gradele na na ljetnoj pozornici u Docu nastupali su Ivana Rushaidat & Little Drop of Poison, te  DJ D Elvis i Disco Gimnazija, a na drugoj strani rive, na green stageu Azimuta nastupao je  francuski reggae, ska, punk sastav Joke.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI