Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
UKRATKO

Na Brijune dolaze tri Nobelovca

U zadnjem tjednu kolovoza na Brijunima se tradicionalno održava vodeća međunarodna konferencija koja, u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, dovodi znanstvenu elitu. Ove godine poziv su prihvatila čak tri Nobelovca, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković.
Naime, Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Centrom za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja (CFI-Croatia), od 25. do 30. 8. 2014. g.,  u NP Brijuni organizira Brijunsku konferenciju na temu: Samo-organizirajuća materija i nastanak (Self organizing matter and emergence).

Ova će konferencija na Brijunima okupiti vodeće svjetske znanstvenike koji će se raspravljati o procesu razvoja svemira, od Velikog praska do pojave života, te procesu samo-organizacije materije u ekstremnim uvjetima. Predavanja će održati čak tri dobitnika Nobelove nagrade prof. dr. sc. Ada Yonath, Institut Weizmann, Izrael, prof. dr. sc. Harry Kroto, Sveučilište Florida, USA te prof. dr. sc. Jean-Marie Lehn, Sveučilište u Strasbourgu.
”Proces samo-organiziranja materije jedan je od možda najvećih misterija razumijevanja svemira. Štoviše, religije su stvarane na ne shvaćanju kako se evolucijom iz kaosa stvara intelekt kao vrhunac uređene prirode. Razumijevanje složenosti mehanizama kojima se materija samo-organizira nije važno samo za razumijevanje kako je život nastao na Zemlji nego i na planetima izvan našeg Sunčevog sustava koji se danas istražuju.” – zaključio je dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, inicijator i jedan od glavnih organizatora konferencije.
Uvid u temeljne aspekte procesa samoorganiziranja zahtijeva interdisciplinarne pristupe koji mogu potaknuti protok ideja među znanstvenicima različitih specifičnih područja koja se preklapaju i teoretski i eksperimentalno. Tako će program ovogodišnje konferencije obuhvatiti istraživanja na: skali od atoma i molekula (nanostruktura, ultra-hladnih stanja atoma i molekula, složene molekule od značaja za nastanak život), skali velikih objekata u svemiru (stvaranje proto-galaksija, proto-zvijezde i njihove evolucije, evolucije planeta) i pitanja nastanaka života.
Međunarodna Brijunska konferencija tradicija je koju Institut Ruđer Bošković njeguje već 28 godina. Naime, prva konferencija održana je 1986. godine kada je to bila prva konferencija iz prirodnih znanosti organizirana na Brijunima uopće. Posebni naglasak konferencije je na interdisciplinarnosti.
Budući da je cilj konferencije u intenzivnu diskusiju uključiti studente prirodoslovnih fakulteta i mlade znanstvenike, program konferencije prilagođen je tom konceptu. Studenti aktivno sudjeluju u diskusijama tijekom predavanja, a osobito tijekom Foruma mladih znanstvenika, događanja unutar konferencije koji je u cijelosti osmišljen od strane mladih znanstvenika s ciljem prezentacije njihovih istraživanja i ideja o temi konferencije.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI