Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Gradonačelnik: ‘Nitko, ponavljam, neće ukinuti niti klub Azimut, niti Giro, niti Castello, niti Green stageove, niti ostale stageove…’

Gradonačelnik:
‘Nitko, ponavljam, neće ukinuti niti klub Azimut, niti Giro, niti Castello, niti Green stageove, niti ostale stageove…’

Azimut - dan poslije (Foto H. Pavić) (3)

Kako je bilo i za očekivati, priča o klubu Azimut podno katedrale sv. Jakova i njegovom otvaranju-zatvaranju otvorila je i današnju sjednicu šibenskog Gradskog vijeća. Odmah nakon početka na tzv. aktualnom satu previđenom za pitanja vijećnika, za govornicu je brže-bolje nastupio Novica Ljubičić (HDZ), te je gradonačeniku dr. Željku Buriću (HDZ) postavio pitanje o događanjima oko, dakako, Azimuta.
– Kako će se riješiti taj komunalni problem – pitao je uz ostalo Ljubičić, na što je dr. Burić odgovorio vrlo opširno, uz naglašene napomene kako su neki iskoristili slučaj za politiziranje.

‘Ne živim od politike, nego od plaće’

– Dakle, ja kao gradonačelnik sam definitivno čovjek koji ima svoju struku, ne živim od politike, nego od plaće. Ma šta god radio otprilike imam ista, identična primanja. Dakle nema nikakva razloga da se na takav način borim i politiziram. Naime da budem konkretan: što se desilo? Nešto što je dominantno komunalni problem. Problem koji nije tipičan za Grad Šibenik, nego, ja bih rekao, za sve gradove, za sve općine, za sva mjestašca na obali. Neki su to odavno odradili prije nas. To samo pokazuje koliko smo stajali u mjestu. Mi se naknadno suočavamo s tom činjenicom. Zamislite kad jedan čovjek izrazi svoje mišljenje i igrom slučaja taj je čovjek bude biskup, dakle monsinjor otac biskup šibenski Ante Ivas. I igrom slučaja se nalazi klub koji je pod stepeništem ili pod zidom katedrale i biskupskog dvora. Pogledajte fantastične priče! – pomalo je ironizirao dr. Burić, aludirajući kako je netko namjerno sklopio cijeli slučaj u političke svrhe.

‘Fantastična priča’

– Fantastična priča – ponovio je on, te nastavio: Jer: HDZ-ova vlast, biskup, predstavnik vjere, i onaj koji je na braniku nacionalnog identiteta – izvanredno je to sve skupa povezati i kazati: ma zamislite fantastične mašte, vratiti se ne u 1941., nego vratiti se prije u doba rađanja fašizma, nacionalizma i to ekstremnog nacionalizma i sve to identificirati sa klerofašizmom. Moram vam reći da je mašta fantastična. Istovremeno se zaboravlja namjerno da sličnu priču i problem imamo i sa Girom, sa Castellom, i sa Vino&Inom. I sa drugim građanima grada Šibenika, ali oni nisu biskup. To nije interesantno… – veli gradski čelnik.
Potom je ponovno kritizirao neodređene osobe, vjerovatno misleći na oporbene političare.

Dušebrižnici iz metropole

– I naravno, svi oni koj su izabrali svoju egzistenciju izvan Šibenika odjedanput postaju dušebrižnici za grad Šibenik, postaju borci za njegov identitet. Ja se pitam čime su pridonijeli da taj grad Šibenik bude pomognut njihovim lobističkim vezama i poznanstvima izvan granica ovog grada, živeći u metropolama. Ma ja ih molim da puste ove koji su odabrali ovaj Šibenik da u njemu žive, da u njemu rade, da njemu doprinesu onoliko koliko to moguće, da puste da riješimo sami jedan komunalni problem. Nemojmo ga polemizrati – kazao je dr. Burić.
Onda je ustvrdio kako ‘postoje različiti načini na koje ćemo se obraniti od buke, s kojom su nezadovoljni svi’.

‘Nećemo zaustaviti kulturnu scenu grada’

– Gradska uprava mora poslušati i želje ugostitelja i tvoraca programa i tih mladih ljudi, ali i građana, jer na svu sreću se u staroj šibenskoj jezgri još uvijek živi radi i normalno funkcionira. Mi ćemo naći rješenje kroz razgovor, ali definitivno to nije način da ćemo mi zaustaviti kulturnu scenu grada, jer ova gradska uprava ju je upravo osmislila. Mi smo krenuli s Novom u Docu, mi smo okupili dolačke ugostitelje kroz projekt Budi u điru, mi smo oni koji smo bili korektori onoga što su mladi ljudi htjeli i to ćemo nastaviti i dalje. Da budem još konkretniji: neće biti nikakvih ukidanja nikoga, niti je to ikad bila ičija opcija, niti je to itko ikad od mene tražio, niti je itko ikad na mene vršio ikakav pritisak – veli dr. Burić.
Poručio je i kako ‘nitko na njega neće napraviti pritisak’.

‘Ja ne bih više o Azimutu’

– Ja neću odustati od svog stava i ovog puta kojeg smo napravili u Šibeniku. Da uspjesi grada Šibenika nekima smetaju, pod navodnike, politički, naravno da da. Jer za obraniti vlastitu poziciju dobro je žrtvovati i grad. Nije to uopće bitno. Nitko, ponavljam, neće ukinuti niti klub Azimut, niti Giro, niti Castello, niti Green stageove, niti ostale stageove, nego ćemo razgovarati. Imati ćemo dovoljno vremena kroz ovu zimsku sezonu to apsolvirati. Naći ćemo rješenje kao što smo našli rješenje za sve druge probleme s kojima smo se susretali. I ja ne bih više ni o Azimutu, ni o nekom drugom ugostiteljskom objektu uopće polemizirao, niti ću dozvoliti da me se u tu polemiku više uključi. Nikakve grupe na Faceu, ma sa koje strane dolaze, na mene apsolutno nemaju utjecaj – zaključio je dr. Željko Burić.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI