Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
GOSPODARSTVO
Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih investitora

Ekonomist A. Babić o novom gospodarskom padu:
Jučer smo bili “prvi u selu, “danas “zadnji u gradu”

Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih investitora

Oštri pad BDP-a u drugom tromjesečju i to za 0,8 posto, očita je potvrda loše aktualne slike gospodarstva koje je, inače u krizi i recesiji već šestu godinu uzastopno, a pad BDP-a bilježi silaznu putanju već jedanaesti kvartal zaredom.

Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih investitora

Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih investitora

-Aktualni trendovi su takvi da ni manji pozitivni pomaci u nekoliko sektora nisu u dosadašnjem tijeku godine mogli utjecati na razinu BDP-a. Vidjet ćemo što će nam donijeti turizam i industrijska proizvodnja u narednim mjesecima, a ja vjerujem da ovogodišnji turistički financijski učinci neće biti ništa lošiji nego lanjske godine. Istina, valja nam sačekati iduću godinu i vidjeti kakve će efekte turizam tada polučiti s obzirom da se u međuvremenu probudilo atraktivno tržište Grčke, Španjolske… Gostima su ponudili jeftinije cijene i tako privukli brojne turiste, a mi svoje cijene „ne damo, pa ne damo“. Da bi ukupni gospodarski rezultat bio bolji ne smije se sjediti skrštenih ruku i samo čekati. Trebaju nam ozbiljne reforme koje su preduvjet za povlačenje sredstava iz EU i tek tada će se moći govoriti o rastu BDP-a, reći će za portal Tris ekonomski stručnjak Ante Babić, inače glavni tajnik Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj.
Dodaje kako se u Hrvatskoj stalno govori o reformama, ovim i onim, pa ljudi stječu dojam kao da se one provode, a zapravo ih nema. Umjesto toga, kaže, grebe se gospodarsko dno iako su svi svjesni da bez odlučnih poteza nema gospodarskog oporavka.

Stalno se priča o reformama kojih nema,  a ljudima se od spomena reformi  “diže kosa na glavi”

– Stalno govorimo o smanjenju javne potrošnje, odnosno pričamo jedno, a radimo drugo. Zato se ljudima „diže kosa na glavi“ kad čuju da netko uvijek iznova govori o ovoj ili onoj reformi, a ponavljam, reformama u zadnjih deset godina ni traga. Istina, jedna je započeta ali se stalo na pola puta i to je sve. Zato se u Hrvatskoj živi sve lošije.

Iako je industrijska proizvodnja, posebice prerađivački sektor i u kriznim i recesijskim vremenima pokazala žilavost i zasad je jedina „svjetska točka“ gospodarstva, ona nije dovoljna za rast BDP-a čiju tek četvrtinu predstavlja. Dosta mjesta za napredak ima u djelatnosti transporta, maloprodaji, te građevinskom i energetskom sektoru. Trasportni sektor, smatra naš sugovornik, treba restruktuirati, a energetski već bilježi pozitivne pomake.

“Prvi u selu” ili “zadnji u gradu”

Strane investicije, također ne sudjeluju značajno u kreiranju BDP-a, a u zadnje dvije godine njihova se aktivnost smanjila. U zadnjoj dekadi, dakle u vrijeme kada smo punopravna članica EU, dobili smo nešto investitora, postpjeće uglavnom zadržali, ali je to ipak malo.
-Sa ulaskom u EU prešli smo iz „prvog u selu“ u „zadnjeg u gradu“, a mi želimo da se što više odmaknemo od dna ljestvice EU zemalja na kojem smo sada.

Investitori traže sigurnost, stabilnost, pozitivnu poduzetničku klimu…

 

Sve dok investitori ne osjete stabilnost, sigurnost i pouzdanost, dok ne dobiju pouzdanu sliku onoga što ih čeka po dolasku, neće biti značajnijeg iskoraka na ovom polju. U jednom trenutku vlast kaže kako neće biti rezova da bi u sljedećem trenutku povukli upravo te rezove. Podsjećam na slučaj teleoperatera kojima je prije dvije godine skinuta trošarina da bi im potom uveli koncesije. Ozbiljne kompanije ne žele raditi u takvom okruženju. Strani i ozbiljni investitori žele znati ne samo što ih čeka u roku od jedne godine već žele znati što ih čega u narednih pet godina, reći će ekonomski stručnjak Babić.
Umjesto realizacije datih obećanja o provedbi reformi na kojima, uzgred, inzistira i EK, svjedočimo velikoj rupi u javnim financijama. Rupa je sve veća, a uz to, tu je već spomenuta nesigurnost i neizvjesnost koja investitore naprosto tjera.
– Investitori nas uspoređuju s Velikom Britanijom, Irskom, Češkom i drugim razvijenijim zemljama i kad vide da smo među zemljama članica EU na samom začelju, što možemo očekivati. Što im možemo ponuditi- jeftinu radnu snagu? Ne, ni to jer nemamo dovoljno radne snage, a nije ni jeftina. Zato će nas velike investicije i dalje zobilaziti, a to će trajati sve dok ne promijenimo postojeću poslovnu klimu, na kraju će Ante Babić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI