Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
Časna sestra Teresa Forcades najveća je zvijezda ovogodišnjeg FALIŠ-a

Časna sestra Teresa Forcades najveća je zvijezda ovogodišnjeg FALIŠ-a

‘Najradikalnija benediktinka Europe’ publici će se predstaviti zadnjeg dana, u subotu, 6. rujna, na Trgu Ivana Pavla II.

Časna sestra ljevičarka Teresa Forcades  (1)

Teresa Forcades

Teresa Forcades, nova ikona europske ljevice, kako je nazivaju mediji, gošća je ovogodišnjeg, drugog Festivala alternative i ljevice Šibenik. Benediktinka koju su proglasili najradikalnijom sestrom Europe, boravit će na FALIŠ-u tijekom cijelog festivala (3.-6. rujna 2014.), a publici će se predstaviti zadnjeg dana, u subotu, 6. rujna, na Trgu Ivana Pavla II (Mala loža). Javni intervju s Teresom Forcades vodit će Srećko Horvat, jedan od osnivača FALIŠ-a.

“Teresa Forcades je po mnogo čemu jedna od najintrigantnijih osoba na europskoj intelektualnoj sceni. Samo naizgled, ona spaja nespojivo, a zapravo pokazuje suštinsku vezu između vjernika i ateista, katolika i pripadnika drugih religija. Njen dolazak u Šibenik je nesumnjivo veliki događaj za nas koji organiziramo Festival, kao i za hrvatsko društvo, u kojem dominiraju oni pripadnici klera koji se prema suvremenom svijetu odnose dijametralno od sestre Terese“, rekao je Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

Španjolska časna sestra Teresa Forcades radikalna je kritičarka kapitalizma, konzumerizma i militarizma, bankarskog sustava i mjera štednje. Kritizira i samu Crkvu iako je posvećena vjeri, naročito teologiji oslobođenja ili, prema nekim tumačenjima, kršćanskom socijalizmu. Sestra Teresa je, uz navedeno, aktivna feministica i zagovornica prava žena na pobačaj, te katalonske neovisnosti.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI