Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Robert Bobinac, Tonči Restović i Danijel Katičin na konferenciji za novinare (Foto H. Pavić) (2)

Bit će pomorskih i biciklističkih staza, električnih brodova, osluškivanja šišmiša, Lugarovih kuća, eko-kampusa, bovi, radara, videokamera…

Robert Bobinac, Tonči Restović i Danijel Katičin na konferenciji za novinare (Foto H. Pavić) (2)
Robert Bobinac, Tonči Restović i Danijel Katičin na konferenciji za novinare (Foto H. Pavić) (2)

Robert Bobinac, Tonči Restović i Danijel Katičin na konferenciji za novinare (Foto H. Pavić)

U Kornatima, oko rijeke Krke i Vranskog jezera bit će novih staza, prezentacijskih centara, ulaza, bovi, videokamera, radara, Lugarskih kuća, biciklističkih puteva, električnih brodova… i još mnogo toga, kako je rečeno na konferenciji za novinare u press-centru Hrvatskog novinarskog društva u Šibeniku na kojoj su nastupila trojica ravnatelja: Tonči Restović, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Robert Bobinac, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Kornati“ i Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“-

– Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u Šibensko-kninskoj županiji sufinancira projekte vrijedne 200 milijuna kuna: radi se o ulaganjima u zaštićena područja te projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti – rečeno je pritom, te je istaknuto mnoštvo brojčanih podataka, najčešće vezanih uz milijune kuna i eura.
U zaštićena područja u županiji do sada  uloženo ili se investira oko 15 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 120 milijuna kuna, dok se u Šibensko-kninskoj županiji istodobno realizira se 122 projekta energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ukupne vrijednosti 76 milijuna kuna, a koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 61 milijuna kuna, kako se tvrdi. Evo što je rekao ravnatelj domaćin Restović:
...A ovo je živi primjer kako uglavnom ne treba ništa poduzimati s prirodom, pa ni 'štititi' ju...

Skradinski buk u NP Krka

Krka: Staze, ekokampus, Lugareva kuća…

– U NP „Krka“ trenutno je naglasak na razvoju uzvodnih lokaliteta koji se ističu prirodnim i kulturnim vrijednostima kako bi se postigla prostorna disperzija posjetitelja. 2012. završeni su radovi na rekonstrukciji poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina u vrijednosti od 6.041.508,85 kn financirani zajmom Svjetske banke. Nedavno je za posjetitelje otvorena i Oziđana pećina, financirana vlastitim sredstvima JU „NP Krka“ u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Od projekata u tijeku valja istaknuti Eko kampus Puljani – projekt rekonstrukcije i prenamjene bivših vojnih objekata u Puljanima za što je u srpnju 2014. Fond za zaštitu okoliša odobrio sredstva u iznosu od 9.232.813,42 kn. Cilj projekta je formiranje Centra za posjetitelje u sjevernom dijelu NP sa sedam rekonstruiranih i adaptiranih objekata i sadržaja posjetiteljske infrastrukture namijenjenih za prijem posjetitelja, volontera, studenata, školske i predškolske djece, znanstvenika i istraživača s uređenim vanjskim prostorom povezanim s poučno-tematskim stazama. Realizirana je Studija izvedivosti (Feasibility study) za Posjetiteljsko-edukacijski centar Puljani. Isplaćena sredstva Fonda iznose 116.250,00 kn. Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u bivšoj vojarni u Puljanima vrijedan 50 milijuna kuna prijavljen je za financiranje iz EU fondova – iznio je podatke Tonči Restović.
Nadalje, napomenuto je i kako je odobreno sufinanciranje uređenja Centra za posjetitelje Lugareva kuća – glavnim projektom i Muzeografskim izvedbenim rješenjem predviđena je sanacija i adaptacija objekta budućeg Centra za posjetitelje Lugareva kuća (Sitnice-Visovačko jezero). Posjetitelji bi u Lugarevoj kući dobili inormacije o autohtonim vrstama šumskog eko-sustava, posebno šumskoj zajednici hrasta medunca te informiranje i interpretiranje prirodne i kulturne baštine Nacionalnog parka, a za to su odobrena sredstva u iznosu 834.955,99 kn. Ima još projekta vezanih uz NP Krka: priprema se dokumentacija za projekt uređenja Prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP „Krka“, a na to bi se utrošilo 70 milijuna kuna, zbog čega će biti prijavljen za financiranje iz EU fondova.
A što je s Kornatima?

Kornati (Foto H. Pavić) (8)

Kornati: Osluškivanje šišmiša, bove, radari i videokamere

– NP „Kornati“ nakon dužeg vremena ima mogućnost realizacije projekata od krucijalne važnosti. Edukacija orijentirana prema lokalnom stanovništvu i posjetiteljima primarna je budući da je 99,5% kopnene površine Parka u privatnom vlasništvu. U Nacionalnom parku „Kornati“ u listopadu će započeti radovi na uređenju Posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje na otoku Kornatu. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Završetak radova predviđen je do lipnja 2015. godine.
Jedan od ciljeva aktivnosti Javne ustanove je nabava ultrazvučnog detektora za snimanje glasanja šišmiša te nabava prijenosnog multiparametarskog uređaja “HI 9829” za istraživanje i praćenje fizikalno-kemijskih parametara morske vode. Nabavom opreme Javna ustanova namjerava utvrditi prisutnost pojedinih vrsta šišmiša, njihovu brojnost i ponašanje (hranjenje, socijalne interakcije i dr.) na širem području oko slatkovodnih lokvi u NP „Kornati“ i trendove kretanja fizikalno-kemijskih parametara morske vode na pojedinim lokalitetima u Nacionalnom parku te poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu i očuvanje prirodne kvalitete morske vode. Također, ultrazvučnim detektorom za praćenje šišmiša prikupit će se podaci temeljem kojih će Javna ustanova izraditi prijedlog mjera zaštite staništa šišmiša i populacija posebno radi uspostave održive zaštite otočnih populacija odnosno vrsta koje su ugrožene na nacionalnoj i europskoj razini. Odobrena sredstva iznose 65.000,00 kn – veli Robert Bobinac.
Ipak, mislilo se i na probleme oko sidrenja, te zbrinjavanja otpada, kao i nadzoru zbivanja na Kornatima. Kako se ističe, u tijeku je realizacija idejnog rješenja o sustavu bovi u Parku, koje obuhvaća 19 uvala, a pilot projekt krenuo bi s uvalama Vrulje i Lavsa, a zašto bi se potrošilo oko 3 milijuna kuna od čega Fond za zaštitu okoliša financira 80%. Nadalje, izrađeno je i idejno rješenje video nadzora koji bi se realizirao u dvije faze, prva postavljanje video sustava i druga, nadogradnja video sustava radarskim sustavom, ističe Bobinac, a započelo se i s projektom primarne selekcije otpada u Parku čiji se završetak očekuje do kraja 2014.
Nadalje, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin, koji je nedavno imenovan na tu funkciju, govorio je o planovima vezanim uz Vransko jezero.
Foto H. Pavić

Vransko jezero (foto H. Pavić)

Vransko jezero: ulaz na Prosici, električni brodovi, biciklističke staze…

– PP „Vransko jezero“ većim se dijelom prostire u Zadarskoj i manjim dijelom u Šibensko-kninskoj županiji. Sjedište Parka formalno je u Pakoštanima, a stvarno u Biogradu na Moru. U svrhu većeg otvaranja prema postojećim i potencijalnim posjetiteljima na otoku Murteru, od kuda je i većina vlasnika maslinika i drugih zemljišta u jugoistočnom dijelu Parka, gdje se nalazi i jedan od glavnih ulaza u PP „Vransko jezero“ – ulaz „Prosika“, Općina Tisno stavila je Parku na raspolaganje prostor dijela nekadašnjeg društvenog doma u Betini. U domu će se urediti prezentacijski prostor za Parkove Hrvatske s posebnim naglaskom na PP „Vransko jezero“ i NP „Kornati“. Vrijednost tog projekta je 3 milijuna kuna koje financira Ministarstvo, a planirani dovršetak je u listopadu 2015. U istom kontekstu planira se urediti i sam ulaz na Prosici i to proširenjem parkirališta i kolnog prilaza od Jadranske magistrale do Jezera te 4,5 km biciklističke staze od Prosike do Blata, koliko nedostaje da biciklisti koji se voze oko jezera ne moraju izlaziti na Jadransku magistralu. Paralelno ishodimo dokumentaciju za izgradnju pontonskog pristana u podnožju najatraktivnijeg vidikovca Kamenjak do kojeg će iz lučice Prosika voziti brod na električni pogon – ustvrdio je Danijel Katičin.
Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Javne ustanove “Nacionalni park Krka”, izvjestila je o projektima nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna u 12 gradova i općina.

Park prirode Vransko Jezero (22)

Zaštiti svrhu postojanja: zaštitu prirode

– U 2014. godini Fond je odobrio sufinanciranje projekata energetske obnove 100 obiteljskih kuća u Vodicama, Drnišu, Skradinu, Promini i Ružiću vrijedne 5,6 milijuna kuna. Sufinancira se i 156 projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće u Šibeniku i Vodicama. Gradu Šibeniku odobreno je sufinanciranje projekta modernizacije javne rasvjete po principima energetske učinkovitosti vrijednog 2,3 milijuna kuna. MZOIP pak financira projekt uređenja poučne staze uz pomorsku stazu na području ekološke mreže otok Murter od Jezera do Tisnog u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna – istakla je Župan.
Sudeći prema navedenome, spomenutim trima parkovima doista se posvećuje značajna pažnja, a i novac, što nije ni čudo budući da su neki od njih izravna meta stotina tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta, što donosi i značajne prihode od ulaznica. Upravo stoga upravljači zaštićenim područjima moraju stalno voditi računa o tome da preveliki broj posjetitelja ne ugrozi primarnu svrhu i razlog  postojanja tih ustanova – zaštitu lijepe prirode, a koja je, ne treba zaboraviti, ključni razlog zbog kojega toliki turisti neprekidno hrle u hrvatske nacionalne i parkove prirode.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI