Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
DJ na Banju (Foto: Hrvoslav Pavić)

Beach party na Banju:
Glazbeni teror ili trend?

DJ na Banju (Foto: Hrvoslav Pavić)

Kojoj ciljanoj skupini se ‘obraća’ DJ na Banju i je li mu tu uopće mjesto?

 

DJ na Banju (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

„Banj možda neće biti Zrće, ali će biti vrlo slično.“

Antun Dobra, vlasnik kluba Makari (25.03.2014)

 

„Nema govora o Zrću na Banju!“

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika (25.04.2014.)

 

Pobjednika ovog malog medijskog sraza, nekoliko mjeseci kasnije, nije lako razabrati. Prva sezona kluba Makari na Banju nije pretvorila šibensku plažu Banj u destinaciju za partijanere, no nije ni da želja ne postoji. Naime, DJ gotovo svakog dana, na razmeđi plaže i štekata Makarija, pali mix pult, odvrče zvučnike i kupače prepušta glasnom ritmu elektronske muzike.

Moderno? Da. Urbano? Možda. Prikladno? Na ovom će se odgovoru malo polomiti koplja. Šibenski mediji su, kao i većina građana, mjesecima navijali za otvorenje kluba koji će sadržajno obogatiti noćnu ponudu grada. Banj se činio, i još se čini, kao idealna lokacija za noćni klub, klub kojemu će biti „dozvoljeno“ i da malo „zaglumi“ ekskluzivitet s VIP ložama i skupim šampanjcima.

Beach partyji u pet popodne su, međutim, druga priča. Na plaži na kojoj od zvučnika ne postoji dovoljno udaljeno mjesto za bijeg, gdje nema partijanera, gdje se bake kupaju s unucima i koja je prepoznata kao obiteljska gradska plaža, puštanje komercijalnog housea ne ide uz izležavanje i čitanje knjiga. Je li, dakle, vizija Antuna Dobre o „plaži sličnoj Zrću“ na putu ostvarenja? „Nije! No ne treba bježati od činjenice da je srce sezone i da Banj nije samo naša, već plaža i naših gostiju“, rekao nam je Dobra. „Reakcije koje su došle do mene su redom pozitivne. Uz glazbu se ljudi razonode i provesele, a DJ nije tu baš svaki dan, danas ga, primjerice, neće biti, pa se oni kojima možda glazba smeta, mogu malo odmoriti.“

Gradonačelnik Željko Burić nije još doživio beach party na Banju, no načelno i dalje stoji pri stavu da „Zrću tamo nema mjesta“. „Ovo mi je prvi glas. I dalje tvrdim da imitiranje Zrća i orijentacija na partijanje nisu opcija za Banj. Ne vjerujem da Antun Dobra sječe granu na kojoj sjedi, ali provjerit ću o čemu se radi. U svemu treba pronaći mjeru; dakle preslika Zrća nije dobra, kao ni monotonija, što je druga krajnost. Vizija po kojoj se jedne goste tjera, a druge privlači, nije prihvatljiva“, kaže Burić.

Iz perspektive domaćeg običnog ležača na plaži, kojega su već prve tri rečenice knjige uspavale i koji je taman prebacio majicu preko očiju, DJ na Banju je zvučni terorist koji je poremetio popodnevni mir. Nije problem u houseu, koji je – usput budi rečeno – konfekcijski i bezličan (unatoč sporadičnim  hitovima Frankieja Knucklesa), već je sama glasna glazba problem. Partijaneri na Banj nisu došli, a djeca pored zvučnika prolaze s dlanovima preko ušiju, ciljana skupina ne postoji. Stoga je pravo pitanje – kome je ta glazba na Banju zapravo namijenjena?

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI