Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
Župan Pauk prozvao Vladu RH jer je Općini Tisno poklonila zemljište za gradnju hotela

Župan Pauk prozvao Vladu RH jer je Općini Tisno poklonila zemljište za gradnju hotela

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine HDZ je otvorio raspravu o opravdanosti prodaje 64.000 metara četvornih zemljišta za gradnju hotela u turističkoj zoni Prisliga - Jazina u Tisnom.

Na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine HDZ je otvorio raspravu o opravdanosti prodaje 64.000 metara četvornih zemljišta za gradnju hotela u turističkoj zoni Prisliga – Jazina u Tisnom. Florijan Žižić , vijećnik s koalicijske liste HDZ-HSP AS-HČSP,  upitao je za kometar o raspisanom javnom pozivu o prodaji zemlje procijenjene vrijednosti od 30 milijuna kuna, na što je župan Goran Pauk (HDZ) odgovorio  da je to odgovornost Vlade jer je ona zemljište darovala Općini Tisno, koja sada vjerojatno želi prodajom napuniti proračun opterećen dugovima.Županijska skupština (Foto H. Pavić) (1)

– Sigurno ste upoznati s time da je Općina Tisno nedavno raspisala natječaj za prodaju zemljišta za gradnju hotela, što je izazvalo veliko negodovanje, revolt i nezadovoljtsvo lokalnog stanovništva, pa me zanima vaše mišljenje kao župana o tome – upitao je Florijan Žižić,

– To je, blago rečeno jedna neuobičajena stvar. Svi smo mi ovdje za provođenje projekata, svi mi ganjamo nešto od države, svi mi nešto  tražimo, ali nije baš bilo uobičajeno do sada da država daje zemljište pa da ga općine prodaju. Postoje i drugi načini realizacije osim prodaje, kao što su služnost,  koncesije, pravo građenja itd. Ali kad država pokloni općini, a općina prodaje, stvarno se postavlja pitanje dali ova hrvatska vlada to radi svjesno. Zašto onda nije država to zemljište sama prodala? Koji je razlog? Ali valjda treba napuniti proračun Općine Tisno. Spominju se razne dubioze, valobran koji nije plaćen itd. To je sve što mogu kazati. Mislim da je ovdje više do Vlade, nego do načelnika Ivana Klarina. Klarin traži ono što bi htio dobiti, a netko u Vladi treba procijeniti jeli to normalno, jeli to dobro, jeli ispravo  – rekao je Pauk.Ivan Klarin (Foto H. Pavić) (11)

Klarin: Na mjestu župana Pauka bih se zabrinuo

Načelnik Općine Ivan Klarin  je, nakon odluke donesene na sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno od 23. lipnja ove godine, 24. srpnja raspisao obvezujući natječaj za prodaju turističkog zemljišta za gradnju turističkih kapaciteta u uvali Jazina ukupne površine 64 000 četvornih metara. Obvezujući natječaj trajat će 45 dana, a osim garancija banke ponuditelji će morati dostaviti i plan ulaganja, cijenu zemljišta po kvadratnom metru, idejno rješenje nove turističke zone, procjenu ulaganja, sadržaj i broj radnih mjesta koje kani otvoriti. Prilikom neobvezujućeg iskazivanja interesa za gradnju hotela tri zainteresirana investitora bila su rezolutna da ne pristaju ni na kakvu koncesiju, pravo građenje ili pravo služnosti, pa je Općinsko vijeće donijelo odluku o prodaji zemljišta. Odluka je donesena jednoglasno. Tišnjanska oporba (HDZ, HSS i Hrvatski laburisti), naime, naustila je sjednicu vijeća na kojoj se donosila odluka. Sada traži raspisivanje referenduma o prodaji.

– Na mjestu župana Pauka bilo bi mi neugodno. Ovdje se radi o najvećem projektu i investiciji u županiji, za koji županijska administracija ni prstom nije makla. Procijenjena vrijednost zemljišta od 30 milijuna kuna tek je par promila ukupne investicije u ovoj turističkoj zoni. Bilo bi mu bolje da kao župan počne razmišljati kako pomoći razvoj i pomagati jedinicama lokalne samouprave na sličnim projektima. Da je do sada tako razmišljao, ne bi Šibensko-kninska županija bila na dnu ljestvice po razvijenosti. Županija jednostavno nije sposobna odraditi projekt kakav odrađuje Općina Tisno i ja bih se na mjestu župana zbog toga zabrinuo – rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin (SDP) upitan za komentar prozivke.

Općina je 64.000 četvornih metara zemljišta za Turističku zonu dobila od Hrvatskih šuma (Foto H. Pavić)

Općina je 64.000 četvornih metara zemljišta za Turističku zonu dobila od Hrvatskih šuma (Foto H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI