Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Župan Pauk poziva saborske zastupnike da se založe za trgovački sud i brzu cestu

Župan Pauk poziva saborske zastupnike da se založe za trgovački sud i brzu cestu

Na zahtjev za obrazloženjem najavljenog mogućeg ukidanja Stalne službe u Šibeniku Trgovačkog suda u Zadru šibensko-kninski župan Goran Pauk dobio je odgovor ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji obećava da će još jednom razmotriti opravdanost postojanja službe.  Župan je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao šibenske saborske zastupnike da spriječe moguće ukidanje službe.

IMG_1077

Župan je u vezi mogućeg gašenja Stalne službe u Šibeniku Trgovačkog suda u Zadru, 24. lipnja 2014. godine uputio otvoreno pismo ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću u kojem je, uz obrazloženje, naveo da ne postoji niti jedan opravdani razlog za njegovo ukidanje te zatražio da ministar preispita odluku o njegovom ukidanju.

Na konferenciji za novinare pod naslovom  ‘Javnost ima pravo znati’ je pročitao odgovor iz Ministarstva pravosuđa u kojem se navodi da će kod pripreme Konačnog prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova, a koji je u pripremi za drugo čitanje u Hrvatskom saboru, uvažavajući sve specifičnosti područja nadležnosti Stalne službe u Šibeniku, gospodarsku razvijenost područja i priliv predmeta, još jednom razmotriti status Stalne službe u Šibeniku kao i nastavak njezinog rada u Šibeniku.

Župan je rekao da mu je takav odgovor nejasan, a također mu je nejasno zašto se nadležno Ministarstvo poziva na Pravilnik kojim istječe rok za spajanje sudova 31. prosinca 2012. a po postojećem Zakonu rok je 2019. godine, te se pita kako Pravilnik može biti iznad Zakona.

Župan je također reagirao na činjenicu da je iz Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske koje je nositelj izrade Ministarstvo pomorstva, prometa infrastrukture izostavljena brza cesta Šibenik – Drniš – Knin. S obzirom na važnost te ceste i činjenicu da je za idejni projekt za lokacijsku dozvolu izdvojeno dva milijuna kuna, župan smatra da ta cesta definitivno mora biti dio Strategije te najavio prigovor nadležnom ministarstvu i Hrvatskim cestama.

Na kraju je pozvao saborske zastupnike s područja naše županije da rade svoj posao da se uključe i skrenu pozornost na ove teme koje su od vitalnog značaja za županiju i grad Šibenik.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI