Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Zelena akcija traži od zastupnika: Odbacite neustavne i štetne odredbe kojima se naše šume pretvaraju u golf igrališta (peticija)

Zelena akcija traži od zastupnika:
Odbacite neustavne i štetne odredbe kojima se naše šume pretvaraju u golf igrališta (peticija)

Ekološka organizacija Zelena akcija, članica međunarodnog udruženja FoE (Friends of Earth – Prijatelji Zemlje), javno je objavila poziv hrvatskim vlastima i građanima da spriječe izmjene zakona kojima bi se raznoraznim investitorima omogućila gradnja golf igrališta i apartmanskih naselja na današnjem šumskom zemljištu.

spasimoSUme

– Tražimo od zastupnika Hrvatskog sabora da ne podrže Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji će se ovaj tjedan naći na dnevnom redu Sabora i da zatraže odbacivanje niza članaka kojima se u šumama dopušta izgradnja golf terena i kampova te kojima se omogućava jednostavna prenamjena šumskog zemljišta u građevinsko – ističu na svojim mrežnim stranicama.
 – Na dnevnom redu 13. sjednice Hrvatskog sabora trebala bi se naći i rasprava na temu izmjena i dopuna Zakona o šumama, te bi odluka o njegovom usvajanju mogla biti donesena već sutra. Ponovno pozivamo sve građanke i građane da pošalju prosvjedno pismo te jasno daju do znanja da golf igrališta nisu šume i da se zakonom šume moraju štititi, a ne uništavati. Prosvjedno pismo je moguće potpisati ovdje.Vlada je prvo u veljači željela Izmjene i dopune Zakona poslati u Sabor po hitnoj proceduri. Međutim, zahvaljujući pritisku javnosti i prosvjednom pismu saborskim zastupnicima koje je potpisalo preko 4.100 građanki i građana, Sabor je donio odluku da se izmjene Zakona povuku iz hitne procedure i da se obeća provođenje javne rasprave -a kažu u Zelenoj akciji. Evo u nastavku njihovih zahtjeva:

 

 Kako Vlada u Konačnom prijedlogu i dalje ustraje na spornim, štetnim i neustavnim odredbama, svim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora smo poslali zahtjev da ne podrže ovakav Prijedlog te da zatraže odbacivanje i/ili izmjenu članaka:
–  kojima se igrališta za golf i kampovi proglašavaju šumama posebne namjene. Oni nikako ne smiju biti klasificirani kao šume posebne namjene, već jedino kao rekreacijske i turističke zone kako je definirano prostornim planovima
 – kojima Ministarstvo dekretom proglašava šume posebne namjene, već je potrebno u donošenje takve odluke uključiti i županijske skupštine.
 – kojima Vlada Republike Hrvatske može pojedine šume i šumska zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske izdvojiti iz šumskogospodarskog područja za potrebe provedbe strateškog projekta od interesa za Republiku Hrvatsku, sukladno posebnom propisu koji uređuje strateške investicijske projekte Republike Hrvatske.

 

  no-golf-in-istra
Traži se i uvođenje zaštitnih mehanizma koji štite šume i šumsko zemljište od prenamjene u građevinsko, te da se iz zakona izbaci odredba da se opožarene površine šuma mogu privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja

Na ovom mjestu možete pročitati cjeloviti dokument  komentara i primjedbi ZA-e na sporne izmjene i dopune zakona, a u nastavku i neke prijašnje natpise na TRIS-u o šumsko-golfskoj problematici te o dvojbi je li čovjeku bolje pojesti golf lopticu ili kupus.  

majmun golf

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI