Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (foto: Ured predsjednika RH)

Vijeće za nacionalnu sigurnost:
kršio se zakon i narušavala vjerodostojnost SOA-e

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (foto: Ured predsjednika RH)
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (foto: Ured predsjednika RH)

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (foto: Ured predsjednika RH)

Oko slučajeva zapošljavanja u Sigurnosno obavještajnu agenciju osoba bez potrebnih kvalifikacija i sigurnosne provjere, često i samo na jedan dan, a kako bi se isti zbog političke ili druge podobnosti kasnije bez natječaja zaposlili (uhljebili) u neku od drugih državnih službi (Porezna uprava, Hrvatske šume itd.), oglasilo se i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Na internetskim stranicama predsjednika RH  objavljeno je priopćenje u kojem stoji i kako su se ‘takvim postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e.’ Prenosimo ga u cijelosti.

Dana 4. srpnja 2014. godine održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su razmotreni rezultati provedenih nadzornih aktivnosti i mišljenja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora vezano za sporna zapošljavanja u SOA-i u ranijem razdoblju te rezultati stručnog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.  
Vijeće za nacionalnu sigurnost je zaključilo kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave. Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e.
Razmotreni su i slučajevi primitka u SOA-u osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu. Primitak takvih osoba u službu, iako u formalnom smislu nije predstavljao kršenje zakona, neprihvatljiv je, predstavljao je sigurnosni rizik te narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e.
Na sjednici VNS prihvaćena je i informacija kako je radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu. Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu.
Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost prihvaćena su izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za 2013. godinu.
Nešto više o slučajevima zapošljavanja koja se odnose na razdoblje od 2006. do 2008. godine pročitajte na TRIS-u u tekstu Zapošljavanja u SOA-i: iz stranke na par dana u obavještajce, pa onda u carinike…
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI