Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
GOSPODARSTVO
Palacin, snimila. J. Klisović

Većina ex vojnih objekata u državi i dalje zjape prazni i neiskorišteni- Šibenik dobio pet bivših vojnih nekretnina

Palacin, snimila. J. Klisović

Ogromno bogatstvo koje se krije u bivšim vojnim nekretninama u državi još uvijek u velikom dijelu stoji zamrznuto što je čudno s obzirom na gospodarsko-financijsko stanje u državnom proračunu kojemu se već, s početkom jeseni, sprema rebalas. Dosadašnji pokušaji prodaje većeg dijela imovine (21 nekretnina na području Dalmacije) propao je prije nekoliko godina, a aktualni pojedinačni natječaji upitne su konačne realizacije. Samo na području morske obale nalazi se 3487 neperspektivnih vojnih nekretnina, od čega ih je lokalnoj zajednici dosad predato 127. Takvi se prostori najčešće daju na korištenje, a ne u vlasništvo što se najčešće traži.

Grad Šibenik među prvim je lokalnim sredinama prema državnom vrhu  odaslao zahtjev za dobijanje u vlasništvo ili neki drugi oblik korištenja dijela neperspektivnih vojnih  nekretnina koje se nalaze na ovom području.

Palacin, snimila. J. Klisović

Palacin, snimila. J. Klisović

Tako je Gradu Šibeniku 16. travnja 2012. godine,  Odlukom Agencije za upravljanje državnom imovinom ( sadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom-DUUDI)  dodjeljena na privremeno korištenje  neperspektivna vojarna „Palacin“. Riječ je o objektu ukupne, površine od 28 305 m2. „Palacin“ će, navode iz Gradske uprave, točnije iz stručne službe Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom, služiti u obrazovne svrhe, a planovi su veliki. Uz suglasnost Grada Šibenika, u vojarni Palacin planirana je i izgradnja studentskog kampusa za što je upravo u tijeku izrada dokumentacije potrebne za apliciranje prema fondovima EU. Stoji to u odgovoru na naš upit o sudbini bivših vojnih nekretnina kojeg smo dobili iz gradske uprave , a potpisuje ga Mladena Baran Jakelić, viša savjetnica za protokol i informiranje Ureda gradonačelnika.

Osim „Palacina“ koji se, inače nalazi na atraktivnom području grada, na samom ulazu u Mandalinu koja upravo doživljava turistički procvat, Šibeniku je dodijeljen i bivši vojni objeki „Minerska“, površine 64 468 m2. Minerska se, također nalazi na vrlo atraktivnom morskom području kanala svetog Ante koji je od prošle godin kroz uređenje duge šetnice i popratnih sadržaja  doživio turističku valorizaciju. Nova funkcija Minerske odnosit će se na kulturne i društve projekte.

Minerska, snimila. J. Klisović

Minerska, snimila. J. Klisović

Nadalje, ista agencija dala je svoju suglasnost da Grad Šibenik, kao investitor, ishoduje lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i prenamjenu objekta bivše vojarne Jamnjak u dječji vrti. Ovaj se vojni objekt prostire na ukupno cca 3000 m2, a  radovi će krenuti do kraja godine.

Na žalost, zahtjev za dodjelu vojarne „Bribirski knezovi“ na korištenje Gradu Šibeniku odbijen je od strane DUUDI-a. Grad je na ovom prostoru planirao izgradnju nove bolnice. Sada je podnesen  zahtjev za darovanje dijela vojarne Bribirski knezovi za potrebe  izgradnje novog vatrogasnog doma. Zahtjev je još u proceduri, odgovoreno nam je na naš daljnji upit o sudbini bivših vojnih objekata  iz Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom.

Grad Šibenik postao je vlasnik ex vojarne Kuline u Mandalini. Zgrada bivše vojske koja je jedno vrijeme služila kao arhiv je srušena, a sada se na području Kulina gradi veliki turistički kompleks u sklopu  javno-privatnog partnerstva sa Dogus grupom iz Turske. Gradi se hotel najviše kategorije, jachting klub, luksuzne vile i brojni prateći sadržaji koji će Mandalini i Šibeniku udahnuti novu razvojnu komponentu.

Šibenik je među prvim gradovima u zemlji koji je, podsjećamo, dobio neki vojni objekt u vlasništvo. Riječ je o bivšem vojnom Domu koji je već dva desetljeća u kulturnoj funkciji. U njemu se, kao što je to svima dobro poznato, nalazi Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” koja je s vremenom postala reprezentativni gradski kulturni “dnevni boravak”.

Vojarne: Gomiljak na Brodarici( ex skladište goriva), Dubrava, Bribirski knezovi i Jamnjak i dalje su u vlasništvu  Republike Hrvatske iako su proglašeni neperspektivnim te su i dalje su  pod upravljanjem DUUDI-a. Kakva će biti njihova daljnja sudbina ostaje nam vidjeti.

Nema sumnje da se Grad Šibenik uspio izboriti za značajne prostore nekadašnje vojske, međutim ostaje činjenica da dobar dio ex vojnih objekata i dalje zjapi prazan, napušten, neiskorišten. Ako se zna da je uglavnom riječ o nekretninama koje se nalaze na atraktivnim područjima onda je jasno da je riječ o velikom zamrznutom bogatstvu koje bi, u slučaju znalačkog korištenja, bio veliki pogodak za lokalnu sredinu, a time i za državu u cjelini.

MORH je, podsjetimo,  svojedobno oko 400 bivših vojnih nekretnina proglasio neperspektivnima za vojnu djelatnost i predao ih novim korisnicima među kojima je dakako i Grad Šibenik. Oko dvjestotinjak objekata ostalo  je u vojnoj funkciji.

Minerska, snimila. J. Klisović

Minerska, snimila. J. Klisović

Trenutačno se prodaje veliki nekadašnji vojni kompleks Kupari za kojeg je objavljen prvi krug javnog poziva nakon čega slijedi raspisivanje natječaja obveujuće ponude. Kako trenutačno stvari stoj,e za Kupare je zainteresirano šest investitora. Prodaje se i reprezentativni vojni objekt Kovčanje, te Brijuni. Malo s obzirom na njihovu brojnost i perspektive koje se sa njima nude.

 


VEZANE VIJESTI