Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO

Ukinuta presuda:
novinarka Slavica Lukić ipak nije ‘osramotila’ kompaniju Medikol?

Ukinuta je presuda kojom je Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista, kažnjena s novčanom kaznom od 26 tisuća kuna jer je u svojemu novinskom tekstu navodno osramotila Medikol, tvrdi Novi list.

Ukinuta je presuda kojom je Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista, kažnjena s novčanom kaznom od 26 tisuća kuna jer je u svojemu novinskom tekstu navodno osramotila Medikol, zagrebačku tvrtku koja se bavi davanjem medicinskih usluga. Tu je vijest objavio Novi list u tekstu novinarke Ane Raić Knežević naslovljenom ‘Ukinuta presuda novinarki Slavici Lukić za sramoćenje “Medikola”‘, ističući da su to doznali ‘neslužbeno’, a prenijeli su je gotovo svi svi hrvatski mediji.

Podsjetimo, Hrvatsko novinarsko društvo i druge institucije osudili su odredbe kaznenog zakona pri kojima se novinari olako mogu osuditi za ‘sramoćenje’, unatoč tome što možda opravdano ukazuju na činjenicama potkrijepljene štetne pojave u društvu. ‘Neka se srame oni koji su uvrstili  sramoćenje u kazneni zakon’, govorili su mnogi, no uglavnom uzalud. HND je priredio i potpisivanje peticije (vidi TRIS) kojom se traži da se takve odredbe o sramoćenju izbace iz kaznenenog zakona, budući da nisu bile svojstvene ni za neke rigidne političke sustave i države, no najavljene izmjene tih odredbi su tek kozmetičke naravi. Spomenuto ‘sramoćenje’ je velika sramota za Hrvatsku i uvelike suzbija mogućnost medijskih sloboda, a tako i zdravog društva, upozoravaju mnogi. Evo i poveznica na tekst objavljen u Novom listu ili ga pak pročitajte u nastavku:

Županijski sud u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo, ocijenio je da se u njezinom slučaju radilo o »vrijednosnom sudu« a ne »činjeničnoj tvrdnji« zbog čega i nema uvjeta za kažnjavanje po odredbama o sramoćenju. Presudu kojom je novinarka Slavica Lukić kažnjena za sramoćenje Poliklinike »Medikol« ukinuo je Županijski sud u Zagrebu. Riječ je o presudi što joj ju je izrekao Općinski kazneni sud u Zagreb i prema kojoj je trebala platiti 26 tisuća kuna novčane kazne jer je svojim tekstom navodno osramotila »Medikol«.  
Naime, sudac Marko Benčić zaključio je kako je novinarka »u cilju sramoćenja privatnog tužitelja putem tiska, kao autorica članka objavljenog dana 21. veljače 2013. godine u dnevnim novinama »Jutarnji list«, pod naslovom »Država će Medikolu dati 116 milijuna kuna da ne bi bankrotirao?« želeći prikazati Polikliniku »Medikol« nedovoljno stručnom medicinskom ustanovom, iznijela navod: »U liječničkim krugovima ističu da je Magdalena, za razliku od Medikola, stabilna, sređena i visokostručna ustanova u kojoj bolesnici mogu računati na vrhunsku liječničku skrb«, te je time nanijela štetu ugledu »Medikola«. 
– Dakle, za drugog je iznijela i pronijela nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti i ugledu, te je počinila kazneno djelo sramoćenja, pojasnio je sudac Benčić.  
U međuvremenu su zaredale brojne javne osude ove presude, iako još nije bila pravomoćna Na meti kritika našao se i sam članak kaznenog zakona koji propisuje što predstavlja i na koji se način sankcionira »sramoćenje«. U više navrata Hrvatsko novinarsko društvo upozoravalo je na njegovu nedorečenost, tražeći da se ga se potpuno izbaci iz Kaznenog zakona, te da se dekriminalizira i uvredu i klevetu u odnosu na novinare.  
No, Ministarstvo pravosuđa te zahtjeve nije prihvatilo, iako je, doduše, donekle izmijenilo opis »sramoćenja«, pa je ono sada postalo »teško sramoćenje«.  
– Osoba može dokazati ili istinitost svoje tvrdnje ili postojanje opravdanog razloga da se informacija objavi i onda se ta osoba neće kazneno goniti, objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić zakonsku izmjenu dodajući da se iznošenje neistine koja za cilj ima isključivo sramoćenje, bez javnog interesa, mora sankcionirati. 
Slavica Lukić za sada neće bit kažnjena jer je Županijski sud u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo, ocijenio da se u njezinom slučaju radilo o »vrijednosnom sudu« a ne »činjeničnoj tvrdnji« zbog čega i nema uvjeta za kažnjavanje po odredbama o sramoćenju.  
Sudski spis vraćen je sucu Benčiću koji je već i zakazao ponovno suđenje.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI