Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
UKRATKO
Sve nas je manje i sve smo stariji

Sve nas je manje i sve smo stariji

Da nas je iz godine u godinu sve manje svjedoče i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je prirodni prirast u prošloj godini u minusu od čak 10 447 osoba.

snimila: J.K.

U prošloj godini na svijet je došlo 39 934 djece, dok je u istoj godini umrlo preko 50 tisuća osoba, preciznije svijet je napustila 50 386 osoba. Slično je bilo i u 2012.g. Gotovo svake godine Hrvatska ostaje bez grada veličine jednog Drniša što su katastrofalni podaci koji bi sve na vlasti trebali dobrano zamisliti. Hrvatska ima Nacionalni program demografske obnove, ali se o njemu uopće ne govori niti se on provodi u praksi.

Da podsjetimo,  negativni prirodni prirast u Hrvatskoj se bilježi još od 1991.g.. Od tada, pa do 2012.g. Hrvatsku je napustilo preko 110 000 osoba, najviše mladih i školovanih ljudi koji su odlučili bolje životne uvjete potražiti u razvijenijijm zemljama svijeta.

Trend napuštanja zemlje nastavljen je i u prošloj i prvoj polovici ove godine. Od prošle godine Hrvatsku sve masovnije napuštaju liječnici. Samo u prvih nekoliko mjeseci ove godine čak je 500 liječnika najavilo odlazak u druge zemlje. Razlog njihova nezadovoljstva su loši uvjeti rada i neprimjerno vrednovanje njihova rada.

Osim što nas je sve manje, sve smo i starija nacija.

Ako je vjerovati projekcijama Svjetske banke do 2020.g. u Hrvatskoj neće biti pozitivnog prorodnog prirasta kao ni u susjednoj BH i Srbiji, dok će se u Makedoniji zadržati postojeće stanje. Više rođenih nego umrlih bit će, prognozira se, samo u Albaniji i na Kosovu.

Statističari Državnog zavoda za statistiku  u svom najnovijem priopćenju navode kako je u prošloj godini sklopljeno 19 161 brakova, a u istoj godini razvrgnuto je njih gotovo 6 tisuća, točnije 5992 parova se odlučilo na razlaz.

 


VEZANE VIJESTI