Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Skup o obrazovanju djece s teškoćama – domaćin Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“

Skup o obrazovanju djece s teškoćama – domaćin Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“

- Iznimno nam je drago što se prva promocija knjige „Učenik s teškoćama između škole i obitelji“ održala baš Šibeniku, odakle dolazi autorica crteža na naslovnici knjige, učenica Klara Sladić iz OŠ Juraj Šižgorić.- kažu organizatori.
Sa skupa (foto Centar Centar inkluzivne potpore IDEM)

Sa skupa (foto Centar Centar inkluzivne potpore IDEM)

Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“  bio je domaćin stručnog skupa „Iskustva i modeli suradnje na lokalnoj razini u obrazovanju djece s teškoćama“, koji je održan  u Šibeniku u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Inače, inicijator skupa, Centar inkluzivne potpore IDEM nositelj je projekta “Stručnom potporom do obrazovanja za sve” sufinanciranog iz sredstava Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, u okviru natječaja „Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja“.  Partneri u projektu su Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centar za rehabilitaciju Ozalj – Jaškovo i Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac.

Sedamnaest škola u projektima stručne potpore

– Projektne aktivnosti provode se u 10 osnovnih i 7 srednjih škola, i to u Osijeku, Velikoj Gorici, Karlovcu, Šibeniku i Zagrebu. OŠ. Opći cilj projekta je jačanje inkluzivnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj putem planiranih aktivnosti potpore učeniku s teškoćama, roditeljima te uspostavom stručne potpore u lokalnim sredinama. Jedna od projektnih aktivnosti je održavanje jednodnevne iskustvene radionice „Iskustva i modeli suradnje na lokalnoj razini u obrazovanju djece s teškoćama“ tijekom koje su suradnici uključeni u projektne aktivnosti iznijeli primjere dobre prakse iz 5 lokanih sredina u kojima se projekt provodi. Agencija za odgoj i obrazovanje je podržala ovaj skup te ga objavila na svojim službenim stranicama u području stručnog usavršavanja, a Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora svojim članovima također će bodovati sudjelovanje – kako kažu organizatori.
Cilj Skupa bio je okupiti predstavnike škola uključenih u projekt kako bi razmjenom svojih iskustava i iskustava angažiranih članova mobilnih stručnih timova doprinijeli jačanju inkluzivnog obrazovanja, a posebno se značajnim čini upoznavanje s modelom suradnje između redovnih škola i posebnih ustanova u vrijeme aktualne transformacije ustanova socijalne skrbi i potreba redovnih škola za snažnijom podrškom u procesu inkluzije, ističe se.

Naslovnica knjige – rad šibenske učenice Klare Sladić

Na ovome skupu je promovirana i knjiga  „Učenik s teškoćama između škole i obitelji“ čije su urednice prof.dr.sc. Ljiljana Igrić, prof.dr.sc. Rea Fulgosi-Masnjak i doc.dr.sc. Ana Wagner Jakab. Kako se pojašnjava, monografija je namijenjena hrvatskoj stručnoj javnosti s ciljem doprinosa boljem poznavanju ključnih čimbenika za ostvarenje škole koja poštuje različitost i spremna je prihvatiti svakog učenika bez obzira radi li se o nadarenom ili učeniku s teškoćama ili pak pripadniku neke manjinske zajednice. Znanstveni projekti o čijim rezultatima je riječ u knjizi nastajali i odvijali su se u sinergiji s aktivnostima Centra inkluzivne potpore IDEM i izazovima iz prakse.
–  Iznimno nam je drago što se prva promocija knjige održala baš u gradu Šibeniku, odakle dolazi autorica crteža na naslovnoj stranici knjige, učenica Klara Sladić iz OŠ Juraj Šižgorić. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo mentorici učeničkog rada gospođi Heleni Šarić, roditeljima učenice i samoj učenici što su dopustili korištenje crteža za naslovnicu knjige – kažu u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI