Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA
Krka kod Knina, snimila. J.Klisović

Skrivene ljepote rijeke Krke

Krka kod Knina, snimila. J.Klisović

U ljepotama Krke ovih dana uživa tisuće turista iz cijeloga svijeta upijajući jedinstvenu ljepotu ove krške ljepotice koja se u dužini od 72 kilometra provlači od Knina do ušća u more, ispod Skradina. Najposjećenija je, dakako destinacija Skradinsku buk čijoj ljepoti malo tko može odoljeti, a sve više posjetitelja obilazi i sjeverniju destinaciju na Krki- Roški slap, posebice od kada je prošle godine izgrađena impresivna šetalačka staza, a od ove godine gostima se nudi i razgledanje zanimljive Oziđane pećine.

Krka kod Knina, snimila: J.Klisović

Krka kod Knina, snimila: J.Klisović

I ne samo u prirodi, turisti obilaze i kulturno-povijesne znamenitosti, a njih ima na svim punktovima uz Krku.

snimila. J.K.

Na žalost, turisti još uvijek ne mogu uživati u nesebičnoj ljepoti Manojlovačkog slapa, osim iz daleka, sa uzvisine do koje od prije nekoliko godina vodi uređeni puteljak i vidikovac. Stazom dalje, tj. niže sve do Krke se ne može. Staza kojom je nekada u kočiji prolazio car Franjo Josip sa suprugom Elizabetom koja je u javnosti poznatija kao Sissy i ostalom svitom, ne može se jer je put  zarastao u šiblje. Tek oni spretniji vođeni adrenalinom uspjevaju se probiti ispod naslaga granja, šiblja, korijenja i stabala čije su se grane ispreplele sa korijenjem. Oni kojima to uspije za nagradu dobijaju veličanstveni pogled na slapove, kaskade, sedrene barijere, jezerca, ostatke starih mlinica i turbina.

Manojlovački slapovi, snimila. J.Klisović

Manojlovački slapovi, snimila. J.Klisović

Kako Uprava NP krupnim koracima revitalizira pojedine kulturne i prirodne znamenitosti sigurni smo da neće dugo proći do uređena ovog dijela Krke kojeg je, eto daleke 1875.g. posjetio  tada napoznatiji kraljevsko-carski par na svijetu.

Manojlovački slapovi, snimila. J.K.

Manojlovački slapovi, snimila. J.K.

Krka je veličanstvena na svim svojim tokovima na kojima se smjestilo sedam slapova, pet pritoka i brojne sedre što je čini prirodnim krškim fenomenom.

snimila. J.K.

Krku, na njezinom najsjevernijem dijelu, na samom izvorištu posjećuju rijetki posjetitelji iako je i na izvorištu impresivne ljepote, posebice u proljeće kada su slapovi Topuljskoga buka ispod kojeg izvire, bogati vodom. Ovdje se voda bučno stmogljavljuje ostavljajući za sobom trag u sedri, a potom se lijeno razliježe poljem oko Knina. Na ulazu u Knin, Krku premošćuje stari most, a podignete li korak prema gore „sudarit“ ćete se sa još jednom ljepotom- kamenom tvrđavom iz 9.st.

snimila. J.K.

Krka je ovdje, u Kninu, nakon proljetne obilne vode koja se spuštala sa obližnjih planina, bogata vodom i ono što je posve neobično za ove vruće sparne ljetne dane, iznimno je čista i bistra. Bistrina nam je tako otkrila bogati podvodni biljni svijet koji se pod utjecajem vodenih struja lelujao s jedne na drugu stranu čineći pri tome zanimljive „plesne kreacije“. Visoka i gusta smeđa podvodna trava i ostali biljni svijet rijetko je dostupan oku promatrača zbog čega smo Krki zahvalni za ukazanu nam čast.

snimila: J.Klisović


VEZANE VIJESTI