Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
SCENA
General Vasilije Mitu na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

Regius:
General Vasilije Mitu dopustio zori na Jadriji da svane

General Vasilije Mitu na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

Sinoć je na Jadriji početo četvrti Regius festival sa Živim blatom kao zvijezdama večeri.

General Vasilije Mitu na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

General Vasilije Mitu na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

Može li lik i djelo generala Vasilija Mitua još uvijek biti dostatan alibi za sve „glazbene zločine“ koje je počinio Siniša Vuco? Ima li pod generalskim epoletama i dalje dovoljno mjesta za povremeni bijeg od estrade, te „smrdljive šake jada“ koju je Vuco dobrano srozao, a njegov alter-ego Vasilije Mitu po njoj pljuje gdje stigne?

Razlika između Vuce i Vasilija, nekad poveća, danas je sve manja. Živo blato je klinički mrtav bend u čiji drugi album više ne vjeruju ni najoptimističniji fanovi. „Konac konca“, taj kultni CD hrvatskog undergrounda, star je 14 godina, dobrano potrošen, odavno naučen napamet, citiran i glorificiran. Estrada je i dalje „gomila govana“, kako je to Mitu diskretno primijetio u svom najvećem hitu, a Živo blato je podzemlje koje siluje staru slavu. Za koga navijati?

Još uvijek za generala Vasilija, jer i četrnaest godina kasnije još uvijek je dobro čuti „Back to R’n’R“, „Estradu“ i „Objede“. Tih nekoliko milisekunda oproštene su Vasiliju zavidne količine muškog šovinizma, svi heavy metal klišeji, svaki falš pred mikrofonom, pa i nepotrebno razvlačenje koncerta ponavljajući neke od najvećih hitova od čak 31 pjesme koliko ima prvijenac Živog blata. Mituova kultna grupa bi, pozitivnijeg dojma radi, nakon sat vremena trebala početi s privođenjem koncerta kraju. Sve više od toga postaje napor za sve osim za hardcore fanove. General je odlučio biti jači od noći – na Jadriji je već svitala zora kada se posljednjim riffovima „Doktora“ zvijezda opraštala od publike.

Publika na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

Publika na Regiusu (Foto: ŠibenikIN)

Generalu Mituu se moramo zahvaliti i za neprikosnoveni vrhunac večeri, grupu Psihijatriju za čijim bubnjevima sjedi njegov brat. Rijetko netalentirana thrash metal grupa, čija se pjevačica u pet minuta uspjela posvađati s pola publike i cijelim vlastitim bendom. U polusatnom nastupu pobrali su sve simpatije publike, jer takvo se što ne viđa svaki dan.

Najbolji bend večeri bio je banjalučki Sopot, ozbiljni momci koji kombiniraju dub, dubstep, reggae i rock s tehnologijom. Punog zvuka, nabrijan i tehnički superioran, Sopot se odlično uklopio na pozornici Regiusa nakon bazičnog punk-rock benda Lude Krawe iz srpskog Bačkog Petrovca. Festival je otvorila Lovely Quinces, hvaljena splitska kantautorica pravim imenom Dunja Ercegović, pobravši zasluženi aplauz po završetku njenih, nesretnim ljubavima inspiriranim pjesamama.

Večeras na Regiusu od 21.30 sati nastupaju Straight Mickey and the Boyz, Motus, Kiša metaka, Letu štuke i DJ Rahmanee.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI