Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
KULTURA / POLITIKA
Radio Šibenik nastavlja štrajk: Skupština 30.srpnja bira direktora između Andrejaša i Markušića

Radio Šibenik nastavlja štrajk:
Skupština 30.srpnja bira direktora između Andrejaša i Markušića

Desetak zaposlenika Županijskog Radio Šibenika, koji su već 20 dana u štrajku zbog neisplate triju plaća, štrajkat će i dalje.

Radio Šibenik (6)Desetak zaposlenika Županijskog Radio Šibenika, koji su već 20 dana u štrajku zbog neisplate triju plaća, štrajkat će i dalje. Drugi nastavak u subotu započete, pa prekinute, Skupštine Radija, koja je danas ponovo zasjedala, nije donio rješenje za nastalu”kriznu situaciju” na ovoj 45 godina staroj radijskoj postaji koja je jedan od brendova grada Šibenika. Skupština je tek odlučila, da će u srijedu odlučiti, i to o izboru direktora postaje. Na natječaj se javilo pet kandidata, od kojih trojica, Joško Živković, Tomislav Blažičević i Danijela Čogelja Šanić, nisu ispunjavali uvjete, pa nisu ni bili predmet razgovora. U igri su ostali samo Darko Markušić i Robert Andrejaš, a ni oni nisu odveć’ “vrući” za preuzimanje čelne pozicije na Županijskom radiju, pa je konačan izbor odgođen za iduću srijedu, 30.srpnja, kada Skupština odigrava treću, očekuje se i završnu rundu ove mučne sage.

Radio Šibenik je prije nekoliko godina privatiziran i u većinskom je vlasništvu Zagreb Montaže i Adriala Plus (54 posto),  koji su priskočili Radiju kao neka vrst “pojasa za spasavanje” prije nekoliko godina kada je lokalna samouprava odučila “oprati ruke” od odgovornosti i financijskih izdataka za Radio Šibenik. No, znalo se od početka da ZM nema namjeru dugoročno “skrbiti” o ovom nekad respektabilnom lokalnom glasilu. U međuvremenu, Radio je zapao u teškoće, i unatoč višekratnim dokapitalizacijama vlasnika, gomilali su se dugovi, koji su dosegli oko dva milijuna kuna. Danas je postaja pred stečajem i očekuje se da će svoja potraživanja država otpisati, ali ostaje pitanje kako sanirati oko 700 tisuća kuna koje potražuje ZAMP (300 tisuća), te zaposlenici (tri mjesečne plaće) i bivši radnici Radija koji potražuju otpremnine (oko 170 tisuća kuna). A uza sve, postaja mora iseliti iz sadašnjeg, moderno uređenog prostora, jer je njegov vlasnik, tvrtka Saga, prodao objekt. Privremeno im je osigurano podstanarstvo u prizemlju zgrade, ali u njega ne može stati niti sav namještaj, kako je to nakon jutrošnje sjednice kazao predsjednik sindikata Radija, Mario Marotti koji zaposlenike zastupa i u Skupštini.

Ipak, danas je makar odlučeno o nečemu: između tri ponude odabrana je domicilna revizorska kuća Revicon Šibenik koja bi u naredna tri mjeseca trebala obaviti temeljitu reviziju ustanove i nastaviti predstečajni postupak. A to je prva pretpostavka da Radio krene dalje. Druga je novi direktor koji će htjeti, ali i znati, voditi Radio kroz ovo teško nevrijeme. A tko će se toga prihvatiti, bit će poznato za tjedan dana, najavio je predsjednik Skupštine Danijel Mileta. Naime, slučaj je htio da danas nijedan od dva kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, nije bio spreman donijeti odluku o preuzimanju odgovornosti za Županijski Radio Šibenik. Andrejaš trenutno nije niti u RH (inače je iz BiH, Tuzla), pa se nije mogao odazvati ni na razgovor s članovima Skupštine. Zamolio je da se to eventualno odgodi do kraja mjeseca. Markušić je razgovor odradio, ali nije odlučio. I njemu treba poček od tjedan dana da se bolje upozna sa situacijom na Radiju i financijama društva, kako bi mogao donijeti racionalnu i čvrstu odluku. Inače, ističe sindiklist Marotti, i Andrejaš i Markušić su ozbiljni, respektabilni profesionalci s kvalitetnim referencijama i dugogodišnjim iskustvom u medijima. Koji god bio izabran, drži Marotti, za Radio će biti dobro. Osim, ukoliko oba ne odustanu…

U srijedu, 30. srpnja, međutim, izbor direktora RŠ-a, ne bi trebao biti jedina točka dnevnog reda. Na stol ponovo mora i odgovornost lokalne politike za funkcioniranje Županijskog radija koji je tijekom nekoliko desetljeća odgojio generacije šibenskih novinara, značajno pridonosio objektivnom i kvalitetnom informiranju građana, te odigrao iznimnu ulogu u Domovinskom ratu. Takve vrijednosti odgovorna politika se ne odriče tek tako, a i zakon obvezuje lokalnu samoupravu na poticanje pluralizma medija, a ne na njihovo zatiranje.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI