Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
UKRATKO
Prvi sustav javnih bicikala na obali: Šibenčani zbog uzbrdica dobili bicikle s osam brzina

Prvi sustav javnih bicikala na obali:
Šibenčani zbog uzbrdica dobili bicikle s osam brzina

 Od danas na pet gradskih lokacija Šibenčani i njihovi gosti mogu unajmiti bicikl po cijeni od četiri kune po satu.Nextbike Šibenik (Foto H. Pavić) (1)

Na gradskoj plaži Banj u gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, dogradonačelnik Danijel Mileta i direktor Sustava javnih bicikala d.o.o. Krešimir Dvorski svečano su napravili počasni krug biciklima i tako otvorili projekt ekonomski i ekološki održivog sustava  obilnosti od kojeg se očekuje da pomogne u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinese zaštiti okoliša i obogati turističku ponudu.
Šibenski nextbike sustav na pet točaka iznajmljuje 40 bicikala, a uz one klasične s tri brzine ima i ih sa osam brzina, koje su potrebne za savladavanje šibenskih uzbrdica.
–  Nije loša ideja da ja i ostali i djelatnici gradske uprave počnemo na posao dolaziti biciklima – rekao je gradonačelnik Burić.
Direktor Dvorski je rekao da je sigiran da će primjer Šibenika slijediti i drugi gradovi na obali. Nextbike sustav javnih bicikala u Zagrebu trenutno broji skoro 5.000 registriranih korisnika koji su do sada bicikle koristili oko 40.000 puta i prešli oko 90.000km što je više od 2 kruga oko ekvatora. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 25 tona.
Uz upisninu od 40 kuna, u Šibeniku se za sat korištenja bicikla plaća četiri kunu. Korisnici ovakvih sustava iz Zagreba ili bilo kojeg od sto europskih gradova mogu u Šibeniku bicikle unajmiti sa svojim karticama, bez ponovnog plaćanja upisnine.Nextbike Šibenik (Foto H. Pavić) (2)
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI