Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
KULTURA
foto Facebook

Povratak Montyja Pythona:
autoironična zabava i(li) zarada ‘pod stare dane’ (video)

foto Facebook
foto Facebook

foto Facebook

Na dan kada Hrvatska bilježi prvu godinu članstva u Europskoj uniji i u vremenima kada su satira i humor s elementima apsurda Montyja Pythona na neki način postali ne-smiješna zbilja, unatoč tvrdnjama kako se više neće sastajati, eto čuda koje valjda potvrđuje neko pravilo: opet su se okupili kultni Pythonovci, ta naširoko hvaljena skupina uvrnutih Britanaca. Upravo u ovim trenucima u u londonskoj The O2 Areni upravo traje prvi od ‘deset posljednjih nastupa’ Monty Pythona, skupine čudesnih engleskih komičara koji su imali neprijeporan utjecaj na svjetski humor, kako se često ističe.

Kako su najavili, večerašnji događaj je nakon punih 30 godina prvo značajnije okupljanje engleske družine u koju spadaju Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Graham Chapman, koji pak neće biti na večerašnjem splektaklu jer je 1989. godine umro.
– Nije nam kraj pameti više se okupljati nakon 20. srpnja, kada je zadnja predstava – ustvrdio je prije par dana Michael Palin.
foto Wikipedia

foto Wikipedia

No tko će ga znati, budući da na internetskoj stranici www.montypythonlive.com već dulje vrijeme na sve raspoložive načine pokušavaju prodati sve moguće rekvizite koje s njima imaju veze: majice, čaše, CD-i, DVD-i s emisijama i filmovima i skečevima, biografije i tome slično. Možda je, na njima blizak način, ovo iskakanje Pythona najbolje na zdrav autoironičan način opisao Mick Jagger iz Rolling Stonesa, koji je pak također sudjelovao u spotovima za promociju njihovih tzv. ‘deset posljednjih nastupa’.

M. Jagger: Grupa naboranih staraca koji žele zaraditi

 – Čini mi se kako je ovdje riječ o grupi naboranih staraca koji pokušavaju oživjeti svoju mladost i usput zaraditi nešto novaca – kazao je Jagger BBC-u, televizijskoj kući na kojoj su započeli stvarati svoj čuveni Leteći cirkus Montyja Pythona, seriju od 45 epizoda.
Njihove nadrealističke animacije, seciranje konzervativnog britanskog društva, birokratskih nebuloza, političarske prijetvornosti, monarhističkog i drugih sustava i općenite ljudske i društvene gluposti, bile su desetljećima svojevrsni lijek za brojne generacije pojedinaca osjetljivih na tragikomične nebuloze društvenih sustava. I tako do danas, kada aktualni tinejdžeri ponovno ističu njihove serijale i filmove Brianov život, A sad nešto posve drugačije, Smisao života Montyja Pythona, Monty Python i Sveti Gral i drugo kao nikad prevaziđeni humoristički standard.

Filozofi igraju nogomet

– Serija je započela s emitiranjem 1969. i odmah je privukla veliku pozornost radi svojeg odskakanja od “standardnog” humora. Osebujnost onog što je prozvano “Python” stil sastojala se od skečeva koji bi se često smatrali besmislenim i međusobno nepovezanim, a nerijetko ne bi ni imali završetak, a u nekim slučajevima niti početak. To je bio rezultat neobičnog kreativnog procesa Pythonovca koji bi radili skečeve u grupama po dvoje i tada se okupili zajedno, pa odlučili što od toga ulazi u emisiju. Riječima Cleesa: “ako bi smatrali da se predugo zamaramo sa završetkom za neki skeč, jednostavno bi ga prekinuli upola.” – kako opisuju metode kroničari njihova rada.
A za večerašnji i sljedećih devet nastupa nude spektakl u kojem će ‘pokušati doznati jesu li još uvijek smiješni’, kako su sami rekli, a kao sudionik skečeva je najavljen i astrofizičar Stephen Hawking.
I za kraj, evo i videa jednog od MP skečeva nazvano Filozofski nogomet, a koji ima i vezu s aktualnom svjetskom nogometnom histerijom: posrijedi je nogometna utakmica između reprezentacije Grčke i Njemačke, u kojoj se na terenu sukobljavaju grčki i njemački filozofi.

http://youtu.be/-ep7MZ77yw4

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI