Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO
Kruzer u Šibeniku

“Ploveći hoteli” sve manje dolaze u Hrvatsku- u pet mjeseci broj brodova manji za 1,5 %, a broj putnika za gotovo 20 %

Kruzer u Šibeniku

U poplavi brojki s negativnim predznakom koje oslikavaju aktualnu gospodarsku sliku Hrvatske upravo su se pridružile i one o broju kruzera koji su u prvih pet mjeseci ove godine uplovili u hrvatsko teritorijalno more, a njih je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem bilo manje za čak 14,5 posto. Oni koji su pokušavali relativizirati posljedice smanjenog broja dolazaka plovećih hotela u Hrvatsku pod izlikom da će na brodovima koji dolaze biti veći broj putnika, očito su omanuli u svojim projekcijama, a demantiraju ih najnovije brojke Državnog zavoda za statistiku. Naime, statističari su izračunali da je na 159 kružnih putovanja stranih brodova bilo 209 005 putnika što je za skoro 20 posto (19,5 %) manje nego prošle godine.

Kruzer u Šibeniku

Kruzer u Šibeniku

Kruzeri su u Hrvatskoj boravili ukupno 410 dana, odnosno prosječno po tri dana.

Kruzer goste i dalje najviše zanimaju ljepote, prirodne i kulturne, Dubrovačko-neretvanske županije koja će i ove, kao uostalom i svih ranijih godina, biti najača u kruzer turizmu. Istina, naša najjužnija županija ove će godine ostvariti manji broj dolazaka nego lanjske godine jer ih na svoju rutu ove godine nije uvrstila moćna kruzer kompanija Carneval koja je nakon dugo godina odustala od plovidbe Mediteranom.

Po brojnosti uplovljavanja stranih putničkih brodova nakon Dubrovačko-neretvanske županije koja je u ukupnom broju dolazaka sudjelovala s visokih 70 posto, slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa udjelom od 17,6 posto. Ove dvije županije ostvaruju zajedno 86,8 posto ukupnog prometa što ih čini moćnima i nedostižnima. Ostatak prometa otpada na četiri županije- Šibensko-kninsku sa udjelom od 5,7 posto, Istarsku koja ostvaruje 3,8 posto ukupnog prometa Zadarsku koja ima nizak udjel od 2,5 posto i Primorsko-Gornasku koja bilježi gotovo simboličnih 1,2 posto udjela.

Kruzer na gatu Vrulje, snimila: J.K.

Kruzer na gatu Vrulje, snimila: J.K.

Šibensko-kninska županija ove godine očekuje svega  53 kruzera što je značajno manje nego prije nekoliko godina kada je broj bio dvostruko veći.

Ankica Milošević-Bilušić iz Jadroagenta za portal Tris ističe značaj nekoliko manjih kruzera koji su ovom području godinama vjerni i, što je posebno zanimljivo, u Šibenik uplovljavaju i u zimskim mjesecima i zadržavaju se sve do konca listopada.

Dogodine se u Šibeniku očekuje jači promet kružnih putničkih brodova kojima će uređeni gat Vrulje biti snažni “vjetar u leđa”. Uređenje gata Vrulje je u završnici, a svečano otvorenje najavljeno je za početak kolovoza.

Zanimljivo, najveći broj putničkih brodova koji su uplovili u hrvatsko teritorijalno more plovio je pod zastavom Malte, njih 38. Slijede kruzeri koji viju zastavu Bahama (25), potom Italije i Paname sa po 24 dolazaka, pa Svetog Vincenta i Grenadina, Bermuda, Belgije, Nizozemske, Francuske…


VEZANE VIJESTI