Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA / SCENA
Printscreen ohridskog internetskog portala

‘Megazvezdata Mrvica’ u Ohridu, Stefanovski u Šibeniku na ‘ОФФ ФЕСТИВАЛОТ’

Printscreen ohridskog internetskog portala
Mrvica u Ohridu (foto ww.ohrid1.com)
Mega-Mrvica u Ohridu (foto www.ohrid1.com)

Evo se nastavlja svojevrsna kulturno-medijska razmjena i suradnja Ohrida i Šibenika, odnosno Makedonije i Hrvatske, ‘na visokoj razini’, kako se to diplomatskim rječnikom često kaže. Prenosimo vam izvještaj (poveznica) koji je o nastupu Šibenčanina Maksima Mrvice u Ohridu priredio kolega novinar Ljupčo Tanevski s ohridskog internetskog portala www.ohrid1.com, a nakon što je na istom portalu kolega Milče Jovanoski prenio tekst našega TRIS-a o nedavnom nastupu Vlatka Stefanofskoga na ‘ОФФ ФЕСТИВАЛОТ’ u Šibeniku (link).

Printscreen ohridskog internetskog portala

Printscreen ohridskog internetskog portala

Za one koji se možda ipak ne snalaze najbolje s makedonskim jezikom, ljubazni Ljupčo Tanevski se potrudio i preveo članak na hrvatski jezik, pa ga prenosimo, zajedno s nekoliko fotografija s Mrvičinog nastupa u jedinstvenom prostoru Antičkog amfiteatra na otvorenom u Ohridu, jednom od najljepših gradova u južnom dijelu Europe.  Podsjetimo i kako se suradnja nastavlja nakon ovogodišnjeg izuzetno toplog prijema prilikom posjeta naših novinara Makedoniji predvođenog našim sugrađanima, makedonskim dopisnicima iz Hrvatske Sašom i Milenom Georgijevskom. Evo teksta o nastupu Mrvice u Ohridu o ‘Megazvezdata Mrvica’ naslovljenoga МЕГАЅВЕЗДАТА МРВИЦА БЛЕСНА ПРЕД ПРЕПОЛНИОТ АНТИЧКИ ТЕАТАР ili Megazijezda Mrvica bljesnuo pred prepunim Antičkim teatrom:

Maksim Mrvica u Ohridu (foto www.ohrid1.com)

Maksim Mrvica u Ohridu (foto www.ohrid1.com)

OHRID – Publika iz Ohrida i ostalih gradova Makedonije, ali i brojni gosti iz inozemstva, sinoć su imali priliku doživjeti neponovljivi nastup čuvenog hrvatskog pijaniste i crossover glazbenika Maksima Mrvice, koji je nastupio na pozornici Antičkog teatra u Ohridu. 

Mrvica nije ostao ravnodušan ispred oko 2.500  gledatelja koji su s neskrivenim uzbuđjenjem pratili njegov nastup, a koji je javnost u Makedoniji ocijenila kao jedan od najatraktivnijih na ovogodišnjem 54. izdanju festivala Ohridsko ljeto.
Umjetnik svjetske slave, koji je svoju karijeru započeo graditi sa svojih 11 godina, za svoj ohridski nastup i spektakularni koncert je odabrao program kojim je podjednako počastio i mladež i publiku druge dobi.
Antički teatar u Ohridu - pun (foto www.ohrid1.com)

Antički teatar u Ohridu – pun (foto www.ohrid1.com)

Mrvica je dan prije nastupa održao press konferenciju na kojoj je istakao kako se osjeća kao klasičar, ali da je oduvijek htio eksperimentirati s glazbom.
Iza njega su brojni nastupi sirom Europe i svijeta, ali zasad je njegova najbrojnija publika u Aziji, gdje ima najviše nastupa i gdje njegovih 10 albuma imaju najveću tiražu.
Upitan je li težak proces adaptacije klasične muzike u crossover program, Mrvica je pojasnio kako je za to potrebna drukčija disciplina, te da taj proces zaista zahtijeva veliki trud.
– Mislim da mi je bilo teže. Morate svirati egzaktno u savršenom tempu, jer imate matricu koja vas slijedi, tako da mi je iz te točke gledišta bilo jako tesko prijeći na crossover izvedbu. Sa druge strane, crossover je jednostavniji program. Privatno sam slušao elektronsku glazbu, tako i pored navedenih teškoća, za mene je to predstavljalo zadovoljstvo – rekao je Mrvica.
Maksim je dobio cvijeće (foto www.ohrid1.com)

Maksim je dobio cvijeće (foto www.ohrid1.com)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI