Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)

Kamo večeras:
ako ste na Palagruži, na svjetioniku posjetite otvorenje izložbe Suživot

Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)
Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)

Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)

Ako ne znate kamo ćete večeras, a nalazite se na Palagruži, evo sjajne prilike za izlazak: u 21 sat posjetite otvorenje izložbe grupe likovnih umjetnika nazvanu Suživot u zgradi svjetionika na vrhu otoka. Isto vrijedi i za one koji se nekim slučajem nalaze u blizini otočja, a mogu navratiti i susjedi Talijani kojima je ona bliža nego Komižanima, Višanima, Biševljanima, Lastovcima i ostalim žiteljima naših udaljenih otoka.

– Pozivamo Vas na izložbu koja će se održati u svjetioniku, i to na pučinskom otoku Palagruži! Ovo je pomalo avanturistički pothvat, pa molim da nas posjete samo oni takvog duha. Tema izložbe i cijelog projekta je suživot. Težište projekta je na trenutačnoj poziciji umjetnosti u društvu pa je nedostupnost mjesta izložbe ujedno dobro promišljena gesta kojom se ta nezahvalna pozicija želi učiniti vidljivijom. Izbor Palagruže, našeg najudaljenijeg pučinskog otoka, ujedno je i metafora čovjeka kao prečesto nedostupnog otoka – pojašnjavaju organizatorice izložbe, likovna umjetnica Natalia Borčić i Jasna Antolović, široj javnosti poznata po dugogodišnjem djelovanju na zaštiti sredozemne medvjedice.
Svjetionik za zapada (foto G. Šimac)

Svjetionik za zapada (foto G. Šimac)

 U ovoj skupnoj izložbi sudjeluje veći broj umjetnika koji se izražavaju u različitim medijima, a tema je široka i daje slobodu, pa će stoga izložba biti raznolika, vele.
– Grupa izlagača je sastavljena od dijelom afirmiranih umjetnika koji već dugo djeluju na likovnoj sceni ( Danko Friščić, Alem Korkut, Ljiljana Mihaljević, Matko Vekić, Josip Zanki), i nas nekolicine mlađih ( Natalia Borčić, Patricia Cunjak, Iva Ćurić, Ana Ratković i Damir Sobota). Dragi ljudi, ako ribarite oko Palagruže ili možda jedrite u ovom dijelu arhipelaga, posjetite nas! Na domjenku će biti posluženi viški specijaliteti i vino. Nakon otvorenja izložbe će se održati koncert, a zabava će potrajati do spektakularnog izlaska sunca na pučini! – poručuje Natalia Borčić. 
'Glava' svjetionika na Palagruži (foto G. Šimac)

‘Glava’ svjetionika na Palagruži (foto G. Šimac)

Budući da na Palagruži nije lako uhvatiti signal za mobilnu telefoniju, tako jutros od organizatorica  nismo uspjeli doznati kako idu pripreme za večerašnju izložbu, no za pretpostaviti kako posjetiteljima zasigurno neće biti dosadno.

S obzirom na vremensku prognozu, za one koji odlaze na izložbu mogao bi to doista biti svojevrsni avanturistički pothvat, no zadivljujuća ljepota Palagruže i njeno nezaboravno ozračje će jamačno nadomjestiti sve eventualne poteškoće.

 

pozivnica-za-javnost

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI