Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA
Još veći festival animiranog filma: Šest dana Supertoona na šest ekrana više od 300 filmova

Još veći festival animiranog filma:
Šest dana Supertoona na šest ekrana više od 300 filmova

SUPERTOON - Banner

– Više od 300 animiranih filmova u pet natjecateljskih kategorija iz 37 zemalja svijeta od nedjelje, 27. srpnja, do 1. kolovoza moći ćete pratiti u Šibeniku na 4. međunarodnom festivalu animacije Supertoon. Glavni program održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Trgu ispred škole Fausta Vrančića, plaži Banj i Klubu Azimut, a popratni program u Tamnici Muzeja Grada Šibenika te Galeriji sv. Krševan – najavili su na konferenciji za novinare direktori Supertoona Slave Lukarov i Ivan Klepac.

Osim po broju filmova koji će se prikazati, ovogodišnji Supertoon bit će veći i po broju natjecateljskih kategorija i, vjeruju organizatori, i po umjetničkim parametrima i broju gledatelja.

– O broju gledatelja teško je govoriti, jer su sve projekcije besplatne, pa nema broja prodanih karata kao orijentacijskog broja. Na projekcijama u tamnicama Muzeja grada Šibenika bit će 20-ak ljudi koliko je i sjedalica, dok će ih na plaži Banj biti, nadamo se, i pet stotina – rekao je Lukarov.

Najveći svjetski festival u kategoriji animiranih glazbenih videa

Svoju prepoznatljivost među festivalima animacije Supertoon najviše duguje kvalitetnom i zabavnom programusvjetske glazbeno-animirane produkcije “Supertoon Supertunes”. Čak šezdeset animiranih glazbenih videa bit će prikazano u ovoj natjecateljskoj konkurenciji na gradskoj plaži Banj pod toplim zvijezdanim nebom od 21 sat.

Dvije nove natjecateljske kategorije

Uz tri postojeće natjecateljske kategorije za kratke autorske filmove, filmove za djecu te kategorije glazbenih videa, četvrto izdanje Supertoon festivala donosi i dvije nove – za najbolji film u konkurenciji animiranih reklama i za najbolji film u konkurenciji animiranih uvodnih špica za filmove. Pet natjecateljskih kategorija rezultiralo je i povećanjem članova međunarodnog žirija kojeg čine nagrađivani autori animiranih filmova i direktori festivala animacije: Efe Efeoglu (Turska) direktor Istanbul Animation Festivala, Darko Vidačković (Hrvatska), autor kratkih animiranih filmova, Olga Bobrowska (Poljska), direktor Stoptrik Festivala, Daniel Šuljić (Hrvatska), autor kratkih animiranih filmova i direktor Animafesta i Chintis Lundgren (Estonija), autor kratkih animiranih filmova.

Izložba djela Waltera Neugebauera!

Službeni natjecateljski međunarodni program kratkih animiranih filmova upotpunjen je izložbom djela iz obiteljske ostavštine Waltera Neugebauera, čiji jeopus i utjecaj u povijesti stripa i animiranog filma pionirski i nezaobilazan, koja će se otvoriti u ponedjeljak, 28. Srpnja, u 20 sati, radionicom animacije za djecu koju će voditi Marko Zdravković-Kunac, razgovorima s autorima animiranih filmova (Breakfast With Authors)koji se prikazuju u službenoj konkurenciji festivala, predstavljanjem prijateljskih festivala, festivalskim noćnim zabavama na plaži Banj (Supertoon Beach Party) kao i brojnim projekcijama animiranih filmova (Animasaurus Rex i Planktoon) u sklopu popratnog programa koji počinju u 10 sati ujutro i neprekinuto traju do ponoći svakoga dana.

Četvrti međunarodni festival animacije Supertoon otvorit će gradonačelnik Šibenika Željko Burić u nedjelju, 27. srpnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibeniku 20 sati dok će se MTV party povodom otvorenja festivala održati na plaži Banj uz DJ kolektiv Mixtape District od 23 sata.

Festivalski program je besplatan, a sve detalje mogu se pronaći na  internetskoj stranici festivala (POVEZNICA).

Direktori Supertoona Slave Lukarov i Ivan Klepac (Foto: Hrvoslav Pavić)

Direktori Supertoona Slave Lukarov i Ivan Klepac (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI