Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Milenijska 'happy' fotografija Šime Strikomana

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev o krahu sezone:
Kriza je uzela svoj danak u Vodicama

Milenijska 'happy' fotografija Šime Strikomana

juricev-martincev brankaVodice su trenutno najveće “čuđenje sezone”. Od turističke destinacije koja je bila u pravilu pretplaćena na nagrade struke, kamo su drugi dolazili učiti kako se “radi turizam”, gdje su se bilježili samo rekordi, Vodice su se prometnule u “negativca” ljeta 2014. Pitanje svih pitanja je što se to dogodilo s Vodicama. Za tamošnju oporbu, predvođenu SDP-om, sve je jasno: kriva je gradska vlast koja na prve znake “bolesti” nije adekvatnmo reagirala nego je sve prepustila slučaju i stihiji, pa je red da – odstupi! Takav je zahtjev i formalno vodički SDP uputio gradonačelnici Branki Juričev Martinčev (HDZ),  tražeći prijevremene izbore ukoliko ni srpanj ne bude bolji od proteklih šest mjeseci ove godine. Dakako, izbora, prije roka, neće biti, bogme ni ostavki koje oporba priželjkuje, ali da nešto u Vodicama doista ne valja, nije sporno. Što se dogodilo, pitali smo gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev.

– Na ukupne rezultate u Vodicama presudno su utjecali minusi u hotelskom smještaju, gdje je u prvih šest mjeseci ove godine 22 posto gostiju manje nego lani. Razlog? Pa od tri vodička hotela dva su u predstečajnoj nagodbi, Punta i Imperijal, i prva tri mjeseca nisu ni radili. Samo u Imperijalu je 60 posto noćenja zabilježno manje nego lani u prvih šest mjeseci.

Ali, nije samo problem u hotelima. Navodno je znatno manje gostiju i u privatnom smještaju?

– Imamo drastičan pad domaćih gostiju, u dolascima ih je čak 37 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Kriza je očito uzela svoj danak. Osim toga, turistička agencija Lenox comerce koja je godinama tradicionalno punila vodičke apartmane i sobe, također je u stečaju. Sve je to rezultiralo podbačajem, koji će se teško moći nadoknaditi do kraja sezone.

Zbog turističkih minusa oporba vas poziva da podnesete kolektivno ostavku i raspišete prijevremene izbore.

– Predsjedniku vodičkog SDP-a Josipu Zanzi preporučila bi da traži smjenu od svoje Kukuriku vlasti jer smo jedina članica EU čiji BDP pada, a čak 70 tisuća mladih pakira se i napušta svoju zemlju.

Dobro, ali to nije odgovor na lošu sezonu u gradu…

– Naravno, ali ne možete ostati ravnodušni kad vas prozivaju oni koji bi, zbog odgovornosti vlastite stranke, trebali šutjeti, ako već nisu sposobni situaciju pozitivno mijenjati. Ne može mene Josip Zanze prozivati i pitati gdje je Grad utrošio proračunska sredstva, kad je taj isti gospodin bio na čelu Nadzornog odbora Vodičanke u vrijeme njezine privatizacije, nakon koje su Vodice ostale bez rukometnog i nogometnog igrališta, i sve je to otišlo u privatne ruke, iako su to Vodičani gradili samodoprinosom. Ili, Grad je najveću štetu pretrpio u “slučaju Gortan” za koji plaća milijunske odštete, a i Zanze je jedan od onih koji je u tom slučaju profitirao i odštetu naplatio…

 Prigovara vam se da ste u javne službe zaposlili  sve članove pet – šest vodičkih obitelji, dakako pripadnike HDZ-a, pa vas problem nezaposlenih više i ne zanima.

– To su gluposti! Moj muž je privatnik, naša djeca uglavnom rade kod njega, a kćer koja je završila arhitekturu radi u Zagrebu po modelu pripravnika za 1600 kuna. Ne želim uzvraćati udarcima “ispod pojasa”, ali pitajte Zanzu gdje rade njegova djeca i otkad! Sve mogu razumjeti, i prozivke oporbe i kritičke opservacije, jer to je, uz ostalo,  njihov posao. Ali, ne razumijem kada o nekim stvarima govore oni koji na to nemaju nikakvog moralnog prava, a glume najveće pravednike.

Gradska vijećnica SDP-a Marija Alfirev proziva vas zbog Tržnice koja ni ovu sezonu nije otvorena, a trebala je biti u funkciji još lani?

Nemam kolegici Alfirev što reći na tu opasku. U pravu je, radovi na Tržnici su se razvukli zbog niza razloga. Prihvaćam prijedlog za osnivanje Međustranačkog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi sve okolnosti sklapanja i raskidanja ugovora s izvođačem. Problem kod javne nabave je što imate obvezu izabrati najpovoljniju ponudu, pa i kad je očito da je nerealna. Srećom, uspjeli smo bar naplatiti bankovnu garanciju od 187 tisuća kuna. Ali, da, i mi smo u gradskoj upravi nezadovoljni što Tržica do danas nije završena.

Ne zanima me funkcija županice!

Spekulira se kako Središnjica HDZ-a ima velike ambicije s vama. Navodno biste trebali preuzeti dužnost predsjednice ŽO HDZ-a, a u idućim lokalnim izborima spominjete se i kao kandidatkinja za županicu. Jesu li to samo kuloarska naklapanja?

– Upravo to! Neki se, očito, preko mene lagano prepucavaju. Nikad nisam ni pomislila biti predsjednica ŽO HDZ-a. Pa ja nisam htjela prihvatiti ni funkciju predsjednice gradske organizacije,  a kamoli županijske! Zanima me samo moj grad, moje Vodice, i posao gradonačelnice radim sa srcem i zadovoljstvom.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI