Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO

Građevinski sektor još ne izlazi iz krize-prosječna plaća u svibnju – 5497 kuna

Još nema naznaka oporavka građevinskog sektora koji unazad nekoliko godina proživljava najveću krizu. O tome svjedoče najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku koji su prema svim indeksima u minusima.

Prema izvornim indeksima građevinski radovi u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, manji su za 8,1 posto, a prema kalendarski prilagođenim podacimau minusu su za 6 posto. Kad je riječ o desezoniranim indeksima građevinski radovi u ovogodišnjem svibnju u odnosu na travanj ove godine manji su za 0,9 posto.

Početak obnova kuća i drugih objekata na poplavljenom području Slavonije koji se najavljuje za kraj ovog ili početak idućeg tjedna vjerovatno će popraviti ukupnu građevinsku sliku Hrvatske. Daleko je to još od izlaska iz krize u koju su građevinari upali prije šest godina kada je Hrvatska uplovila u recesiju i krizu iz koje se još uvijek, kao jedina članica EU, nije izvukla.

Državni zavod za statistiku upravo je objavio podatak o prosječno isplaćenoj mjesečnoj plaći kod pravnih osoba za svibanj koja je iznosila 5497 kuna.

Stopa registrirane nezaposlenosti  u lipnju iznosila je 18,3 posto.


VEZANE VIJESTI