Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
KULTURA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Na cilju, Palagruža (foto Joško Gambirožić)

Falkuša zvijezda u Norveškoj – proglašena ‘najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom’

Na cilju, Palagruža (foto Joško Gambirožić)
Falkuša i njezino slikovito jedrilje plovi  prema Palagruži (foto Joško Gambirožić)

Falkuša i njezino slikovito jedrilje plove prema Palagruži (foto Joško Gambirožić)

Falkuša, legendarni komiški ribarski brod, upravo plovi u norveškim vodama, odnosno u moru kod Osla. Komiška gajeta, osebujno plovilo jedinstvene ljepote i zadivljujućih sposobnosti, kojemu opstanak duguju generacije Komižana, dobilo je čast da zajedno s dva tradicionalna vikinška broda drakara povede regatu u kojoj sudjeluje 300 povijesnih plovila iz čitavoga svijeta. Kako javljaju iz Ministarstva turizma posredstvom Hine, u Oslu su započele višednevne svečanosti obilježavanja 200 godina Kraljevine Norveške čemu pridonosi i Hrvatska sa komiškom ribaricom falkušom, te izložbom fotografija na platnu fotografa Ive Pervana o komiškoj regati “Rota Palagruzona”. 

‘Za učiniti nešto ozbiljno, moraš biti malo lud

– Zadovoljan sam. Kao da je bilo jučer kada smo prije gotovo 20 godina otišli na Svetac ubrati drvo za izgradnju prve replike falkuše. Tada su svi mislili da smo ludi. Ali ako želiš učiniti nešto ozbiljno, moraš biti malo lud. Falkuša je pozvana u Norvešku, uskoro idemo tamo… – kazao nam je na komiškoj rivi Joško Božanić, voditelj udruge Ars Haleiutica i jedan od idejnih začetnika oživljavanja falkuše, uoči ovogodišnje Rote palagruzone, regate tradicionalnih plovila od Komiže do Palagruže.
To se i desilo: danas će Božanić u Oslu među brojnim uzvanicima, povjesničarima pomorske tradicije i drugima održati predavanje o falkuši koju je Forbundet Kysten, norveška institucija za zaštitu maritimne kulture, nazvala ni manje ni više nego: ‘najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom‘.
Kako će kad-tad falkuša dobiti takvu laskavu titulu znao je i vjerovao Joško Božanić, koji nam je na Salamandriji, uzvisini iznad palagruškog Velog žola, nakon završetka ovogodišnje Rote kazao kako od puta u Norvešku očekuje – jako puno.
Šuma tradicionalnih jarbola u Komiži (foto G. Šimac)

Šuma tradicionalnih jarbola u Komiži (foto G. Šimac)

U nogometu pobjeđuju Nijemci, a na Palagruzoni falkuša

– A dogodine na ovom mjestu će biti i posade vikinških tradicionalnih brodova, koji će također sudjelovati na regati – otkrio nam je tada Joško Božanić na Palagruži.
Bit će svakako zanimljivo pratiti jedriličarski okršaj falkuše i vikinških plovila, no kako je nogomet igra u kojoj sudjeluje 22 igrača i pobjeđuje Njemačka, tako je i Rota palagruzone regata u kojoj sudjeluje dvadesetak brodova i pobjeđuje – falkuša, smatra se. Posljednjih godina je na kormilu pobjedničke falkuše najčešće bio jedriličar Šime Stipaničev. Inače, kako ne bi netko ne krivo shvatio, falkuša ipak nije odjedrila od Komiže do Osla, već je dio puta ipak prevalila u kamionu.
Falkuša je fotogenična (foto: G. Šimac)

Falkuša je fotogenična (foto: G. Šimac)

– Na put smo krenuli iz Komiže prema Splitu po vrlo teškom vremenu, uz vrlo velike valove i s olujnim sjeverozapadnum vjetrom. U Split smo stigli nakon šest sati jedrenja s jednim jedrom. Nakon ceremonije ispraćaja u Splitu u luku Oslu smo krenuli velikim kamionom iz Marine Kaštela – opisao je plovidbu Božanić.
Kako kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, čiji je predstavnik u Oslu Paul Šikić, falkuša je izvrsatn promotor hrvatske maritimne baštine, ali i Hrvatske kao turističke i pomorske destinacije, budući da će svečanost u Oslu pratiti brojni svjetski mediji i visoki uzvanici.

Na cilju, Palagruža (foto Joško Gambirožić)

Na cilju, Palagruža (foto Joško Gambirožić)

 

Sto litara komiškog brudeta na rivi u Oslu

– Falkuša je ujedno na toj proslavi i jedini povijesni brod s područja Mediterana te će zajedno s povijesnim brodovima same Norveške te Švedske, Nizozemske, Danske, Islanda i Farskih otoka biti i izložena ovih dana u luci u Oslu. Komiška falkuša je najstarija ribarska brodica (gajeta) na Mediteranu čiju je repliku prije gotovo 20 godina sagradila ustanova Ars Heliuetica od kada njome sudjeluje na svjetskim okupljanjima starih brodova i sličnim, a kako Norvežane podsjeća na njihove vikinške brodice drakar pozvali su da predvodi večerašnju regatu u Oslu – istakao je u razgovoru za Hinu Joško Božanić.
Još malo pa Palagruža (foto G. Šimac)

Još malo pa Palagruža (foto G. Šimac)

Predstoji bogat program vezan uz falkušu, a najavljeno je i njeno ‘sestrimljenje” (kako je ženskog roda) s replikom norveške povijesne brodice Vaaghals iz 15. stoljeća. To znači i utemeljenje trajne veze i suradnje s Norvežanima koja će se nastaviti moguće već ove jeseni s zajedničkim organiziranjem Akademije maritimne baštine u Komiži, veli Božanić, i dodaje kako će komiški brod sudjelovati i na još jednoj regati u Oslu u sklopu Europskog tjedna 2014.
No neće baš sve završiti samo na izložbama i predavanjima: sutra će na rivi u Oslu Norvežani i ostali omirisati i kušati stotinjak litara brudeta na komiški kojemu će temeljni sastojak biti norveški bakalar. Pretpostavlja se kako će, uz falkušu, i projekt brudet također u značajnoj mjeri doprinijeti ugledu Hrvatske u Norveškoj i svijetu.

aem_baner

Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)

Palagruža, suton (foto Joško Gambirožić)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI