Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Dvije nesreće na moru: Eksplozija u marini u Biogradu i sudar kraj Murtera

Dvije nesreće na moru:
Eksplozija u marini u Biogradu i sudar kraj Murtera

U petak su se kraj Kukuljara sudarili Nijemci i Rusi na jedrilici i jahti, a u subotu je Slovencima eksplodirala jahta na vezu u marini u Biogradu - javlja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

U petak su se kraj Kukuljara sudarili Nijemci i Rusi na jedrilici i jahti, a u subotu je Slovencima eksplodirala jahta na vezu u marini u Biogradu – javlja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nakon sudara jahta je samostalno doplovila u marinu u Vodicama

Nakon sudara jahta je samostalno doplovila u marinu u Vodicama

Maloljetni Slovenac je ozlijeđen u eksploziji u strojarnici broda vezanog u marini u Biogradu. Nesreća se dogodila u nedjelju nešto
poslije 11 sati.  Eksplozija se dogodila prilikom pokretanja brodskih motora ‘Mercruiser’, snage 2 x 138 kW. Ozljede mladog Slovenca nisu teške i sanirane su u ambulanti  Doma zdravlja u Biogradu.  U trenutku nesreće na plovilu je osim ozlijeđenoga bio i zapovjednik plovila, također slovenski državljanin D.P. (35). Napisan mu je prekršajni nalog i ‘odrezana’ novčana kazna u visini 1.100,00 kuna. Vlasniku plovila dobio je rješenje o zabrani plovidbe dok se ne saniraju oštećenja, nakon čega se ima obaviti izvanredni tehnički pregled plovila od strane djelatnika Lučke kapetanije Zadar. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišenje morskog okoliša.

Kad Rus zapovijeda njemačkom jahtom…

U petak oko deset sati u Murterskom moru su se sudarili jedrilica i motorna jahta. Nesreća se dogodila oko pola nautičke milje zapadno od hridi Kamičić, predio Kukuljari u Murterskome moru, gdje su se sudarili hrvatska jedrilica u charteru tipa „Jeanneau“, naziva „Sun
Odyssey“ i dužine 13,21 metara  i motorna jahte tipa „Atlantis“, naziva „Max“, dužine 16 metara, porivne snage 1177 kW, koja je plovila pod njemačkom zastavom. Na jedrilici je bilo dvoje Nijemaca, a na motornoj jahti pet Nijemaca i četvero Rusa. Jedrilicom je upravljao njemački državljanin W.K. (57), a motornom jahtom upravljao ruski državljanin A.P. (50). Izvidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici šibenske Kapetanije i vodičke Ispostave utvrdili su veće oštećenje njemačke motorne jahte pod zapovjedništvom ruskoga državljanina. U nesreći nitko nije ozlijeđen i nije uočeno onečišćenje mora. Ruski zapovjednik njemačke jahte kažnjen je s 4.500,00 kuna.

Mladi Slovenac u eklsploziji je lakše ozlijeđen

Mladi Slovenac u eklsploziji je lakše ozlijeđen

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI