Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Dobra vijest s Kariba: Dubrovački brod spasio Kubance koji su 18 dana plutali na splavi

Dobra vijest s Kariba:
Dubrovački brod spasio Kubance koji su 18 dana plutali na splavi

U moru ne baš dobrih vijesti u kakvima se svakodnevno utapamo, eto i jedne vrlo dobre koja pristiže izravno iz Karipskog mora.

1334134940_783_velika_AST2

U moru ne baš dobrih vijesti u kakvima se svakodnevno utapamo, eto i jedne vrlo dobre koja pristiže izravno iz Karipskog mora. Kako javljaju iz Atlanske plovidbe, dubrovačke pomorske kompanije, posada njihovog teretnog broda m/b “AP Astarea” upravo je spasila kubanske izbjeglice koji su bili na rubu smrti, budući da su gotovo tri tjedna bespomoćni plutali pučinom, u nadi da će stići do obala SAD-a. Da nije bilo dubrovačkog broda i naših pomoraca, tamo vjerojatno nikada ne bi stigli. Evo što kažu u Atlanskoj plovidbi (link).

1334134951_999_mala_AST1
– Ponosni smo obavijestiti Vas da su naši pomorci iznova pokazali iznimnu dužnu pažnju i solidarnost na moru. Posada broda Astarea dubrovačkog brodara spasila je u Karipskom moru petero kubanskih izbjeglica koji su proveli 18 dana na splavi, nošeni strujom i vjetrom. U nedjelju, 27. srpnja tijekom plovidbe Karipskim morem, posada m/b AP Astarea je uočila splav s pet osoba. Uspješnom akcijom spašeno je pet kubanskih izbjeglica koje su provele 18 dana na splavi nošeni strujom i vjetrom. Danas, 29. srpnja, tijekom ranih jutarnjih sati, spašene osobe sigurno su iskrcane i predane američkim vlastima, te je brod nakon toga nastavio svoje komercijalno putovanje. I ovim putem zahvaljujemo zapovjedniku, kap. Anti Dujiću, i posadi broda m/b Astarea na humanosti i poduzetoj akciji koja će zasigurno biti zabilježena i od strane pomorske administracije SAD-a – ističu u Atlanskoj plovidbi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Što će biti dalje sa spašenim Kubancima, hoće li biti vraćeni na Kubu ili zadržani u tzv. ‘obećanoj zemlji’ SAD-u, zasad nije poznato.
Inače, Astarea je u povijesti, u vrijeme Dubrovačke Republike, bio naziv za šire područje oko Dubrovnika , a danas je to naziv hotela, konoba i – broda, jednog od novijih plovila Atlanske plovidbe. Za one koji vole podatke o brodovima, evo ih nekoliko: izgrađen je 2012. godine u STX SHIPBUILDING CO., dug je 190, širok 32, a dubok 18,5 metara. Pokreće ga motor MAN B&W 6S 50MC 9480 KW / 127 o/min, a plovi brzinom od 14 čvorova.
Posadi Astaree želimo sretnu plovidbu, a Kubancima brz oporavak i bolju budućnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI