Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
GOSPODARSTVO
Broj umirovljenika premašio broj zaposlenih – 1 213 962 umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 2,4 tisuće kuna

Broj umirovljenika premašio broj zaposlenih – 1 213 962 umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 2,4 tisuće kuna

Broj umirovljenika u Hrvatskoj ozbiljno je upozorenje na neodrživost aktualnog mirovinskog sustava, a prevaga broja umirovljenika nad zaposlenima još je jedna potvrda ove teze. Navodi se, naime kako manje od jednog radnika radi za jednog umirovljenika što je dosad nezabilježeni omjer. Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić ističe omjer od 1,2 : 1 u korist radnika, ali je, očito je u ovim izračunima ostao usamljen.

snimila: J. Klisović

Bez sumnje, sadašnji odnos snaga je katastrofalan i prijeteći za državnu blagajnu i cijeli sustav. Aktualne brojke ozbiljno su upozorenje da se reforme konačno trebaju početi provoditi. Zbog neprovođenja reformi gospodarski sektor propada, a aktualni odljev nezaposlenih sa Zavoda za zapošljavanje rezultat je potražnje turističkog sektora za sezonskom radnom snagom, a ne gospodarskog rasta kojeg, na žalost još nema.

Prema najnovijim analizama Državnog zavoda za statistiku, u lipnju ove godine bilo je ukupno  1 213 962 umirovljenika.

Umirovljenička populacija koja će i narednih godina zbog loše depopulacijske politike biti još brojnija, ostvaruje prosječna mjesečna primanja u iznosu od 2422,72 kune. Sa ovakvom mizernom mirovinom teško se živi, a kako li je tek onima koji mjesečno primaju manje od spomenitog iznosa, znaju samo oni. Da bi preživjeli mnogi od njih kopaju po kontejnerima za otpad tražeći odbačene artikle na kojima mogu zaraditi koju kunu za „koricu kruha“.

snimila. J.K.

Najveći broj korisnika, iščitavamo iz izviješća Državnog zavoda za statistiku, mirovinu je stekao prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a takvih je 1 122 355 sa prosječnim primanjima od 2234, 97 kuna.  Među njima je najveći broj svrstan u kategoriju starosnih mirovina. Takvih je 659 201 sa prosječnom mirovinom od 2234, 97 kuna.

Po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika, te ovlaštenih službenih osoba, mirovinu je ostvarilo ukupno 12 297 osoba. Njihova je mirovina veća i prosječno iznosi 3504, 63 kuna.

Znatno veća mjesečna primanja ostvaruju umirovljenici koji su mirovinu stekli prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz DR-a i članovi njihovih obitelji. Takvih je ukupno 72 423 sa prosječnim iznosom mirovina od 5112,09 kuna. U ovoj kategoriji najniža mirovina iznosi 2453, 88 kuna  i nju prima 488 umirovljenika. Inače, u ovoj kategoriji najviša mirovina iznosi prosječno 6408, 96 kuna i ona se odnosi na obiteljske mirovine.

Korisnici koji mirovinu ostvaruju sukladno Ugovoru između RH i BH o suradnji na području prava stradalnika rata koji su bili članovi Hrvatskog vijeća obrane i članovi njihovih obitelji, njih ukupno 6887 prosječno prima  2807, 40 kuna.

Svi oni koji nisu HZMO dostavili traženi broj OIB-a ostali su, kako je to bilo i najavljeno, bez isplate mirovina, a takvih je korisnika bilo ukupno 6161. Od toga broja 217 korisnika ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a 5944 u inozemstvu.

 


VEZANE VIJESTI