Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
INTERVJUI / SCENA
Big Band Požega na krovu Brzog Vinka

Big Band Požega:
Pripremamo zabavni koncert za glazbene sladokusce

Big Band Požega na krovu Brzog Vinka

Big Band Požega najmnogoljudniji je orkestar u povijesti šibenskog OFF festivala. Nastupaju u petak, 18. srpnja, a predvodi ih Zvjezdan Marjanović, bas gitarist i glazbeni pedagog, s kojim smo izmijenili nekoliko rečenmica prije njihova premijernog koncerta u Šibeniku…

Big Band Požega na krovu Brzog Vinka

Big Band Požega na krovu Brzog Vinka

Dakle, Big Band Požega – kad ste osnovani i s kojom vizijom?

BBP je osnovan krajem 2011. godine sasvim slučajno. Naime, svirao sam par koncerata sa osječkim big bandom i tad sam shvatio kako nemaju dovoljno limenih puhača i da ih posuđuju iz Mađarske. Istovremeno, snimao sam Smotru amaterskih puhačkih ansambala Slavonije i Baranje i tad sam shvatio kako na tristotinjak metara od mene djeluje najbolji puhački orkestar u Slavoniji. Tu se dogodio klik, a u početku je cilj bio uopće svirati jazz repertoar, dok smo danas poprilično izbirljivi.

Repertoar BBP-ja su uglavnom obrade pop i rock klasika. Kojim principom birate pjesme i koliko se aranžmanski odmičete od originala?

Ne bih se baš složio da je jedini to repertoar BBP. On se kreće od glazbe iz zlatne ere big bandova

(Glen Miller, Count Basie,Harry James…) do obrada popularnih hitova domaće i strane glazbe u jazz aranžmanima.

S obzirom da ste pozvani na šibenski jazz i blues festival, koliko se BBP u glazbenom izričaju oslanja na spomenute žanrove?

Repertoar koji smo odabrali za ovaj festival će definitivno biti primjeren. Dio koncerta će biti glazba Pat Metheneya u aranžmanima Bob Curnowa, a dio će biti jazz funk i obrade popularnih stvari. U svakom slučaju, glazbeni sladokusci bi mogli doći na svoje, a niti zabave neće nedostajati.

Big Band Požega broji 18 članova. Je li postava stalna ili promjenljiva i kako su uopće odabrani trenutačni članovi orkestra?

BBP je zapravo pomalo predimenzionirani big band. Imamo više saksofona i trombona nego što bi to bilo uobičajeno, a pošto volim i zvuk flaute u sekciji saksa, imamo i flautu. Članovi su odabrani iz gradske glazbe Trenkovi panduri i iz Glazbene škole Požega. Radi se o učenicima i njihovim profesorima, uglavnom. Postava je stalna s tim što na svakom koncertu imamo i posebne goste, soliste, uglavnom renomirane hrvatske i inozemne jazz glazbenike koji su nam na neki način i mentori. Tako će biti i u Šibeniku.

Koliko je zahtjevno biti voditelj mnogoljudnog glazbenog sastava?

Hahaha… Nije jednostavno ali je veliko zadovoljstvo. Najteže mi padaju organizacijske stvari dok je samo muziciranje najlakše.  Uglavnom radimo sekcijske probe, a kad smo svi u kompletu onda je to kao neki mali praznik za nas. Družimo se i veselimo, radimo seminare i učimo o jazz glazbi.

Koliko često imate priliku nastupati, odnosno kolika je potražnja za big bandove u nas?

Dosta smo nastupali u ovom kratkom vremenu koliko postojimo. Pored “lokalpatriotskih” koncerata u Požegi, nastupali smo i u Osijeku nekoliko puta, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Labinu, Koprivnici, Pakracu, a imali smo i par televizijskih nastupa i koncert u KD “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Potražnja za orkestrom postoji, a najveća prepreka organizaciji većeg broja koncerata su visoki troškovi prijevoza.

I za kraj – gdje ste nabavili Brzog Vinka?

Brzi Vinko je bus našeg kolege, sponzora i prijatelja BBP-a. Daje nam ga uvijek  za putovanja,a čak na duža putovanja ide prazan zbog sigurnosti članova, dok se mi dovezemo normalnim autobusom. Nadam se da će vozač moći uskladiti poslovne obveze i da ćemo ga uspijeti dovesti u festivalski prostor, naložiti u njemu peć i peći slaninu (ipak smo iz Slavonije). Ukoliko ga ne uspijemo dovesti, nadam se da bar zahtijevna šibenska publika neće ostati razočarana onim što namjeravamo izvesti s pozornice…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI