Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
IZDVOJENO
Pripadnici MORH-a u humanitarnoj akciji (Foto: OSRH/ S. Brigljević)

Združeni MORH i Mešihat Islamske zajednice:
u Gunji ‘svečano otvaranje’ pučke kuhinje

Pripadnici MORH-a u humanitarnoj akciji (Foto: OSRH/ S. Brigljević)
Pripadnici MORH-a u humanitarnoj akciji (Foto: OSRH/ S. Brigljević)

Pripadnici MORH-a u humanitarnoj kuharskoj akciji (Foto: OSRH/ S. Brigljević)

U Gunji, u Ulici Maka Dizdara 37, danas (28. lipnja 2014.) oko 13 sati će svečano biti otvorena pučka kuhinja za stanovništvo poplavljenih područja, doznaje se u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Pučka kuhinja u Gunji je rezultat združenog djelovanja MORH-a i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

– Oružane snage Republike Hrvatske će temeljem odluke ministra obrane sudjelovati u zajedničkom projektu s Mešihatom Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj na uspostavi javne pučke kuhinje u Gunji. Pučka kuhinja u Gunji bit će puštena u rad oko 13 sati, a tim povodom upriličen je prigodan program, koji će se održati ispred džamije s početkom u 13 sati. Očekuje se da će događaju nazočiti predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić – javljaju iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.
Kako se navodi, za potrebe otvaranja pučke kuhinje Oružane snage RH su premjestile pokretnu kuhinju iz grada Otoka, koja je do sada pripremala obroke za stanovništvo poplavom ugroženih područja, te je u Gunji izvršena montaža kuhinje, šatora, poljskih stolova i klupa. Zanimljiv je i podatak kako će MORH-a u ovom slučaju obaviti zadaću obučavanja ‘lokalnih kuharskih timova’. Kamo sreće kad bi se sve svjetske vojske bavile isključivo obučavanjem elitnih postrojbi vrhunskih gastro specijalaca, uvijek spremnih za brze i učinkovite kuharske intervencije.
Kuhajmo grah, a ne rat (Foto: OSRH/ S. Brigljević)

Kuhajmo grah, a ne rat (Foto: OSRH/ S. Brigljević)

–  Oružane snage će u prvoj fazi rada poljske kuhinje u Gunji provoditi  veterinarsko-sanitarni nadzor prijema, pripreme i podjele hrane. Namirnice za kuhanje i pribor za konzumaciju hrane osigurava Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. U okviru ovog projekta Oružane snage će izvršiti obuku lokalnih kuharskih timova koje će predložiti Islamska zajednica i općina Gunja, a po završetku obuke lokalnih timova predat će na privremenu uporabu pokretnu poljsku kuhinju s pripadajućom opremom Mešihatu Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i općini Gunja – obavještavaju iz MORH-a.
Svečanosti otvaranja pučke kuhinje nazočit će, kako najavljuju u Uredu predsjednika RH, i predsjednik dr. Ivo Josipović, netom nakon što pristigne s  obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Samoboru. Nakon otvaranja u Gunji predsjednik RH odlazi u Sarajevo, gdje će sa suprugom nazočiti koncertu Bečke filharmonije prigodom obilježavanja 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata, u kojem su se vojne postrojbe bavile posve obrnutim aktivnostima (40 milijuna poginulih) od aktualnog humanitarnog djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.
Gunja za najvećih poplava iz MORH-ova helikoptera (Foto:HRZ i PZO/N. Gažo)

Gunja za najvećih poplava iz MORH-ova helikoptera (Foto:HRZ i PZO/N. Gažo)

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI