Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Foto: HGSS

Zahtjevi vlastima u sedam točaka:
Hitno i jasno objavite kako se troši humanitarni novac

Foto: HGSS
Foto: HGSS

Foto: HGSS

– U potpunosti se protivimo predloženom načinu upravljanja novcem koji je uplaćen u humanitarne svrhe za stradale u poplavama. Potpuno je neprihvatljivo da u vremenu kada je ljudima najpotrebnija pomoć tim novcem raspolaže banka. Također je neprihvatljivo da se taj novac koristi za bilo kakvu kupovinu putem javne nabave, namještanjem poslova podobnima i slično. Građani su novac uplatili PO VAŠEM JAVNOM POZIVU za pomoć stradalima i svako nenamjensko trošenje uključujući i plaćanje bilo kakvih usluga vezano za raspodjelu novca je potpuno neprihvatljivo – stoji u tekstu zahtjeva građanske incijative živopisnog naziva Otpor Stoko!, a koji se posredstvom društvenih mreža proširio internetskim prostorom.

Taj je zahtjev poslan Predsjedniku RH, Vladi RH i Saboru RH, kao i svim medijima, a u njemu je  sedam točaka:
1. Hitno na stranicama Crvenog križa i Ministarstva socijalne skrbi i mladih omogućiti online sustav na kojem će javnost transparentno i u realnom vremenu moći pratiti priljev i odljev sredstava vezanih za ovu ali i sve buduće humanitarne akcije koje se zasnivaju na uplatama građana i donacijama po JAVNIM POZIVIMA.
2. Objaviti točan broj stradalih domaćinstava uključujući i broj ukućana u poplavama vezanim za ovu humanitarnu akciju.
3. Objaviti broj oštećenih objekata i stupanj oštećenja.
4. Odrediti inicijalni iznos pomoći po osobi i kućanstvu koji stradalima može biti uplaćen sad i odmah. Tako će se omogućiti stradalima u poplavama da sami odrede prioritete koje će tim novcem sanirati.
5. Za podjelu preostalog dijela pomoći utvrditi i unaprijed objaviti jasne kriterije za dodjelu i raspodjelu pomoći radi provjere i onemogućavanja zloupotreba.
6. Podjelu pomoći vršiti putem vaučera kako bi korisnici pomoći mogli sami odabrati što će kupiti i od koga. Za očekivati je da će na taj način većina pomoći biti i potrošena u županijama koje su stradale u poplavi što bi dodatno, kroz povećanje potrošnje, pomoglo i gospodarskim kretanjima na tom području.
7. Objaviti konačan popis korisnika humanitarne pomoći uključujući i iznose koji su im uplaćeni u formi koja omogućava pretragu kako bi građani mogli provjeriti da je novac uplaćen stvarno onima kojima je namijenjen.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI