Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Smijenjeni ministri Jovanović i Ostojić, je li idući Dragovan?

Smijenjeni ministri Jovanović i Ostojić, je li idući Dragovan?

portret_tjedna_jovanovic_istaknutaPredsjednik Vlade Zoran Milanović smijenio je danas ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i ministra zdravlja Rajka Ostojića. Zasad je to sve od najavljivane rekonstrukcije Vlade, iz koje je od početka mandata do danas otišlo čak osam ministara. Za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta imenovan je Vedran Mornar, koji, navodno, nije član SDP-a, a resor zdravstva preuzeo je Siniša Varga. O Mornaru se znade da je profesor na FER-u gdje je bio i dekan, a Varga je stomatolog koji trenutno obnaša dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. No, promjena u Vladi nije još ni obavljena, a već se govori o novoj. Ovaj put u Saboru. Navodno, umjesto Igora Dragovana, novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a mogao bi biti Željko Jovanović(?!)

Ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić

O svojoj odluci Milanović je izvijestio javnost na izvanrednoj konferenciji za novinare gdje je uglavnom hvalio smijenjene ministre, napominjući kako posao koji su radili zaslužuje njegovo duboko poštovanje, na njihov rad nema zamjerki, ali radi se, kazao je, o dva katkad i prokleta resora za one koji su im na čelu. Riječ je o ogromnim resorima, ogromnim obvezama, a velikim otporima, resorima koje je teško mijenjati i godinama su postavljeni tako kako su postavljeni. Od novih akvizicija premijer očekuje nastavak reformi i racionalizaciju obaju velikih sustava. No, kako u preostalih 18 mjeseci provesti reforme, a prostora i vremena nema za radikalne zaokrete, to nitko ne zna. No, Milanović evidentno računa s jednim novim duhom, što ne znači, kako se brzo posuo pepelom, da ono ranije nije valjalo. Dojam je da je premijer minimalistički i kozmetički “rekonstruirao” Vladu uglavnom pod pritiskom javnosti.

Rajko Ostojić pozdravio se na današnjoj sjednici Vlade s kolegama, zahvalio na suradnji i izrazio zadovoljstvo zajedničkim radom, te naglasio kako se osjeća čilo i za rad orno, te mu ne treba nikakav odmor, kako mu je to preporučio premijer.

Željko Jovanović se napose oprostio s medijima i to na pomalo melodramatičan način, pismom u kojemu je minuciozno pobrojio sve svoje rezultate i uspjehe, pokušavajući time ukazati novinarima da su ga nepravedno proglasili “najgorim ministrom u zadnjih 50 godina”. A naslušao se on, stoji u “oproštajnom pismu”, “puno poruga i gadljivih izjava površnih nazovi-analitičara koji su se natjecali u biranju pogrdnih opisa mojih napora da upozorim na značaj stabilizacije Vlade.” Nema više snage boriti se s negativnom percepcijom koja se o njemu stvara u javnosti  i njegov jedini cilj je, kao političaru, izjavio je, da onemogući da se vlast vrati zločinačkoj organizaciji koja je za pljačku države osuđena na sudu.

A kako premijer najavljuje,  s ražalovanim ministrima želi se ojačati saborski klub SDP-a, gdje se i Ostojić i Jovanović sada trebaju snažnije angažirati. U SDP-ovim kuloarima se čak govori da bi aktualni predsjednik  saborskog Kluba zastupnika  SDP-a Igor Dragovan mogao biti smijenjen, kako bi to mjesto prepustio Željku Jovanoviću (!?) Navodno je već ranije Milanović primjetio da je nespojivo i neproduktivno da glavni tajnik stranke bude i predsjednik Kluba zastupnika, jer obje dužnosti ne može dobro obavljati. K tome, između stranačkog tajnika i šefa SDP-a, govori se,  u zadnje vrijeme i ne cvjetaju ruže. Ali, na mogućnost odstrela, Dragovan je, navodno, obećao da to neće tek tako proći…

S druge strane, mnogi esdepeovci ne vjeruju da bi Milanoviću iznimno lojalni Jovanović, koji je očito pao kao kolateralna žrtva, nakon svega šutke prešao preko takve degradacije. Vjeruje se da je umiren obećanjem funkcije predsjednika Kluba kao”utješnom nagradom”. A ako je ova informacija točna, tada je Milanović očigledno naumio Pandorinu kutiju nikako ne zatvarati…

 


VEZANE VIJESTI