Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA
Prosvjed protiv elektromagnetskog zračenja: Gregorovu kožu objesili pred kuću susjeda koji je u dimnjak sakrio baznu stanicu

Prosvjed protiv elektromagnetskog zračenja:
Gregorovu kožu objesili pred kuću susjeda koji je u dimnjak sakrio baznu stanicu

U 19 sati u Šibeniku u Ulici Put Gvozdenova na Meterizama okupilo se stotinjak stanara, koji su prosvjedovali zbog antene teleoperatera Tele2, što su je nedavno otkrili skrivenu, zazidanu u dimnjaku privatne kuće.

U više hrvatskih gradova večeras su istodobno održani prosvjedi protiv postavljanja antena, odnosno baznih postaja telekomunikacijskih tvrtki. U 19 sati u Šibeniku u Ulici Put Gvozdenova na Meterizama okupilo se stotinjak stanara, koji su prosvjedovali zbog antene teleoperatera Tele2, što su je nedavno otkrili skrivenu, zazidanu u dimnjaku privatne kuće. Podržali su ih zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta i predsjednik Gradske četvrti Meterize Novica Ljubičić.

Prosvjednici su posdigli vješala i na njih objesili kožu ovce, aludirajući na maskotu Tele 2 kampanje, ovce Gregora i Janka (Foto: H. Pavić)

Prosvjednici su posdigli vješala i na njih objesili kožu ovce, aludirajući na maskotu Tele 2 kampanje, ovce Gregora i Janka (Foto: H. Pavić)

– Zašto su antenu zazidali u dimnjak? Zašto je mi ne smijemo vidjeti? Zašto je sakrivaju ako je se ne trebamo bojati i ako je dobra? Mogli su je staviti na brdo, ali ovo im je jeftinije. Nitko  pri tome ne pita koliko mi vrijedimo, koliko vrijede naše zdravlje i naši životi. Jedan susjed je već odselio, drugi prodaju kuće i sele. Ja nemam gdje. Kupio sam kuću kreditom, u švicarskim francima, nisam u lažnoj mirovini kao naš susjed. Ne znam što ću, antena je osam metara od moje glave – kaže prvi susjed bazne stanice  Živko Tepić.

– Nakon našeg prvog prosvjeda konačno se osnovala udruga, Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. Želimo poručiti da smo se ujedinili, da ćemo biti sve brojniji, da će ovakvi prosvjedi biti sve učestaliji i da nećemo odustati.  Ako ovako nešto zakon dopušta, treba ga promijeniti. Mnogi će reći da zračenje antena nije štetno, ali će mnogi će reći i da je štetno. Moja obitelj i susjedi ne želimo si dopustiti da se budimo s pitanjem jeli štetno ili nije, hoćemo li se razboljeti ili nećemo. Želimo da antena ode iz susjedstva – rekao je Jure Rončević, koji je na prosvjed došao sa sedmomjesečnom kreri Evicom.

– Ne živim 200 metara od te antene, živim 18 metara od nje. Znanstveno još nije dokazano da zračenje šteti, ali nije dokazano ni da ne šteti. Želimo poručiti da ne želimo biti pokusni kunići. Neka dokažu da nije štetu i tek onda ćemo se pomiriti s ovom antenom – rekao je Rončević. Meterize - prosvjed zbog antene (Foto H. Pavić) (17)

Prosvjednike je u njihovim zahtjevima podržao i dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta, koji je, međutim, upozorio  da, za sada, teleoperateri mogu na ovaj način postavljati antene bez da prekrše zakon.

– U nekoliko navrata smo organizirali sastanke s predstavnicima teleoperatora i zajedno sa sugrađanima istaknuli problem. Zatražili smo ako je moguće da se našim sugrađanima izađe u susret i da se nađe zamjenska lokacija. Nisu nas poslušali. Ipak su aktualni zakoni u RH na strani teleoperatera – rekao je Mileta.

–  Trenutno zakoni RH omogućavaju da se antene postave na ovakvom mjestu, ali teleoperateri bi unatoč tome trebali uvažiti volju građana koji koriste njihove usluge – mišljenja je Mileta.

Mileta, koji je inače stručnjak, pa čak i sudski vještak za telekomunikacije, smatra da je neminovno, ako želimo koristiti mobilne telefone, da postoje ovakve antene na ovakvim mjestima.

– Ima ih mnošto i u samom centru grada, nalaze se na zgradi gradske uprave , na Staroj pošti, na Novoj pošti, antene su svuda oko nas – rekao je Mileta. Unatoč tome smatra da bi se volja nezadovoljnih građana, tim više što ih je ovoliko mnogo, trebala poštivati.

Stanari Ulice Put Gvozdenova najavljuju da neće odustati. Njihov susjed Neno Galić, u čijem je dimnjaku skrivena bazna stanica, nije se pojavio među njima. [wzslider]

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI