Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
UKRATKO
Prijevoznici zaprijetili blokadama prometnica

Prijevoznici zaprijetili blokadama prometnica

Svoj glas protiv aktualne situacije u njihovom sektoru dižu hrvatski prijevoznici. Oni su, naime zatražili smanjivanje naknada sukladno okruženju i gospodarskoj situaciji, novi Pravilnik o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, te prijem kod resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne uvaže spremni su i na prosvjede pa čak i na blokade vitalnih prometnica kako bi zaštitili svoju egzistenciju i opstanak na tržištu.

Sastanak

Iz Grupacije prijevoznika pojasnili su razloge njihova nezadovoljstva. Naime, najavljeno prihvaćanje nacrta prijedloga Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a koje je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture najavilo za 1. srpnja neprihvatljivo je jer hrvatskim prijevoznicima smanjuje konkurentnost na tržištu u odnosu na prijevoznike zemalja u okruženju. Osim toga, kod izrade Pravilnika nije traženo  mišljenje prijevoznika. „ Nama u Ricardu, troškovi nam se uz već dodatne namete, znatno povećavaju i do milijun kuna godišnje što nas dovodi u vrlo tešku tržišnu poziciju“, upozorio je Dario Majić, voditelj Grupacije teretnog prometa HGK na zajedničkom sastanku Vijeća Grupacije teretnog prometa i Vijeća Grupacije putničkog prometa održanom u  HGK.

 Ljubica Herceg, direktorica Sektora za promet i veze HGK istaknula je kako se rješenja iz Pravilnika pod hitno moraju promijeniti jer njegova primjena može utjecati na, već ionako zbog velike konkurencije te dodatnih troškova, smanjeno i otežano poslovanje hrvatskih prijevoznika. Problem je i u tome što iz jednog dijela resornog ministarstva o tome se ne želi razgovarati, kazala je Herceg.

 Naime, novim Pravilnikom osnovna naknada povećava se sa 215 kuna na 323 kune što za posljedicu ima povećanje troškova registracije vozila, ovisno o vrsti vozila, od 50 pa čak i do 100 posto.

„Ovo povećanje, koje se nadovezuje na povećanje trošarina od 0,25 kn po litri goriva još jedan je od nameta u nizu ovoj grani gospodarstva. Neposredno će se povećanje ovih nameta odraziti i na sve vozače i vlasnike osobnih vozila (kojih je oko dva milijuna u Hrvatskoj), kojima će se cijena registracije vozila značajno povećati, kao i na prodaju vozila“, ističe Dario Soldo, zamjenik direktorice Sektora za promet i veze HGK napomenuvši kako se od 2008. do 2013. godine bilježi pad prijevoza putnika do 38 posto, a prijevoza roba do 30 posto. „Također, naknadu za uporabu javnih cesta plaćat će se i za mopede, ali i traktore, kojih je u Hrvatskoj oko 110 tisuća te im se registracija za primjerice teže traktore povećava i do dvije tisuće kuna, što će pogoditi i sektor poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Soldo.

 


VEZANE VIJESTI