Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Predsjedništvo SDP-a odlučilo: Linić mora van!

Predsjedništvo SDP-a odlučilo:
Linić mora van!

Na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića, Predsjendištvo SDP-a glasovalo je o izbacivanju bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke.

portret_tjedna_linic_istaknuta

Na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića, Predsjendištvo SDP-a glasovalo je o izbacivanju bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke. Četiri člana su bila protiv, svi ostali za Linićevo isključenje. Neslužbeno, “egzekuciji” su se usprotivili potpredsjednici stranke Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, a vjeruje se i šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić, te ministar rada Mirando Mrsić, kojega je Linić snažno podupirao kao kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a. Na odluku Predsjedništva Zlatko Komadina je reagirao najavom kandidature za novog predsjednika SDP-a! U subotu zasjeda Glavni odbor SDP-a na kojemu će se glasovati o odluci Predsjedništva da se Slavko Linić izbaci iz stranke. Time je rat u SDP-u ušao u svoju odlučujuću završnicu koja će Milanoviću donijeti ili poraz ili pobjedu, a SDP-u besumnje –  duboku podjelu.

Zlatko Komadina je i prije sjednice Predsjedništva otvoreno najavljivao da će, ukoliko do glasovanja dođe, biti protiv isključenja riječkog kolege Linića. A kad se to i dogodilo, ne samo da je bio protiv,  nego je, očigledno u znak protesta, najavio i svoju kandidaturu za novog šefa SDP-a. No, da ne bi bilo kakvih spekulacija oko  njegovih možebitnih ambicija, odmah nakon sjednice novinarima je izjavio da ga nikakve funkcije u izvršnoj vlasti ne zanimaju. Njegov je cilj, izgleda, jedino smijeniti Milanovića s prve pozicije u SDP-u. Da li će to učiniti zahtjevom za sazivanjem izvanredne konvencije ili na redovnim unutarstranačkim izborima koji su tek za dvije godine, nije poznato. O tome se, naime, Komadina nije htio očitovati, nego je na novinarsku znatiželju samo kratko kazao: Subota je novi dan!

I tako je Slavko Linić, ikona SDP-a kako su to do jučer govorili čak i oni koji su njegovo isključivanje danas tražili, nakon 25 godina posvećenosti SDP-u kojega je gradio još s Ivicom Račanom, na korak od izbacivanja iz stranke. O tomu će u subotu odlučivati 103 člana Glavnog odbora SDP-a, a za odluku je dovoljna relativna većina. Vjeruje se da će do te većine prije Milanović negoli Linić. No, indikativno je da su najistaknutiji članovi dviju najvećih organizacija, riječke i zagrebačke, protiv odstrela kolege Linića. Može li to biti na kraju presudno?

Davor Bernardić je ocijenio da izbacivanje nikome nije ništa dobro donijelo i zbog toga se takvoj odluci usprotivio. Za njega je sada potrebnije naći snagu u zajedništvu kako bi se popravio život svih građana, a što će podići i ugled stranke.

Posve suprotno od Bernardića, Željko Jovanović smatra da nijedna frustracija, nijedna ambicija nekog člana SDP-a ne smije biti na štetu stranke. Sve sada mora biti usmjereno na konsolidaciju SDP-a i osvajanje izbora, smatra Jovanović. No, taj će cilj nakon ovakvih unutarstranačkih obračuna biti vrlo teško dostižan…

Što se Slavka Linića tiče, za njega je odluka o izbacivanju iz SDP-a logična ukoliko Predsjedništvo i članovi Glavnog odbora misle da je lagao. Tada doista, kako kaže, nema više što tražiti u SDP-u. Ali, poručio je, lagao nisam!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI