Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Post festum Glavnog odbora SDP-a: Ako odlazi Ostojić, morat će i Grčić(?!)

Post festum Glavnog odbora SDP-a:
Ako odlazi Ostojić, morat će i Grčić(?!)

10297679_10152451008446385_9222553242658059817_n

Slavko Linić je izbačen iz SDP-a. Presudila su samo dva glasa više u Glavnom odboru (50 za, 47 protiv, 1 suzdržan). Dovoljno da stranački veteran, ministar u obje SDP-ove vlade, onoj Račanovoj i ovoj Milanovićevoj, trajno ode iz stranke koju je, kako je ovih dana često isticao, 25 godina gradio. U pravu je Zlatko Komadina kad kaže: Ovo je Pirova pobjeda, SDP je izgubio. Ovo su dva SDP-a, dva svijeta… Stranka nikad nije bila opasnije i ozbiljnije podijeljenja na dva suprostavljena bloka, koja će se teško više ujediniti. Pogotovo pod vodstvom aktualnog predsjednika. Jer, recentni “sukob na ljevici”, isprovociran sudarom Slavka Linića i Zorana Milanovića, nije samo sukob dviju osobnosti, nego implicira i problem programske koncepcije, stila vođenja i komuniciranja, kako unutarstranačkog tako i javnog. SDP treba urgentno radikalne promjene, ali ne onakve kakvima, navodno, namjerava pribjeći ranjeni Milanović.

Zasad je “riječka frakcija” matirana demokratskim odstrelom njihova kolege jer, glasovalo se – tajno. Predložilo je to više članova Glavnog odbora, no presudno je bilo kada je to, poprilično uvjeren u svoju pobjedu, učinio i sam Milanović. Da je izjašnjavanje Glavnog odbora o isključivanju Slavka Linića bilo javno, kako se i najavljivalo (“klevetali su javno pa neka javno i glasaju”, govorio je Milanović), tada bi Linićevi zagovornici imali adut za osporavanje demokratičnosti postupka. Ovako, svima preostaje samo prihvatiti legitimnost odluke i poštovati epilog jednog dramatičnog obračuna u vrhu stranke. Što će se dalje događati, ovisit će, vele Komadina i Obersnel, o potezima Milanovića.

Ukoliko Milanović nastavi radikalizirati odnose između dva stranačka pola, pretpostavljenom rekonstrukcijom Vlade, kojom bi se na udaru mogli naći oni koji su stali u obranu Linića, tada je za očekivati aktiviranje županijskih potpora koje je riječko vodstvo osiguralo uoči Glavnog odbora za sazivanje izvanredne konvencije, kako tvrde naši visokopozicionirani izvori iz SDP-a. Po Statutu stranke dovoljno je da inicijativu podupre pet županijskih organizacija, a Riječani ih, navodno, imaju čak šest. Dakle, dogodi li se da premijer smijeni ministre Rajka Ostojića i Miranda Mrsića, koji su se na Predsjedništvu otvoreno suprostavili izbacivanju Linića iz SDP-a, bit će to pokretanje nove lavine koja bi stranku mogla potpuno zatrpati. Upravo zbog toga, kako tvrde naši izvori, vjeruje se da rekonstrukcija Vlade neće biti provedena po principu “za” ili “protiv” Linića, nego temeljem učinovitosti i sposobnosti pojedinih ministara. U tom slučaju, kažu nam, ako bude smijenjen Ostojić, teško da će se ići i na Mrsića, ali bi radi uspostave ravnoteže i kakve takve vjerodostojnosti premijera, mogao pasti i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade na čiji rad ima najviše primjedbi.

Glasine o raspuštanju riječkog ogranka već su demantirane, a realno govoreći, iako je SDP u svojoj novijoj povijesti bio vrlo sklon takvom neproduktivnom rješavanju problema, ta bi opcija bila ravna Milanovićevom političkom samoubojstvu. Stoga, takvu mjeru ne treba očekivati, ali valja imati na umu da se radi o najjačoj SDP-ovoj utvrdi, kojoj je Linićevim odstrelom zadan ozbiljan udarac, i izvjesno je da će na ovaj ili onaj način nastojati redefinirati svoju ulogu u stranci. Uostalom, Zlatko Komadina je već najavio kandidaturu za novog predsjednika SDP-a, što će zasigurno Milanovića i Rijeku do unutarstranačkih izbora držati u stanju visoke napetosti.

SDP-ova diskretna pomoć Josipoviću

U međuvremenu, SDP će morati voditi računa i o “kontroli štete” koju svojim turbulencijama proizvodi izravno Ivi Josipoviću u trci za novi predsjednički mandat. Istina je da se Josipović nastoji ponašati kao Predsjednik svih građana, sve više distanciran od stranke koja ga je svojedobno kandidirala za tu funkciju, ali u percepciji dijela javnosti on je u svakom smislu kandidat SDP-a. A u ovim vremenima to zvuči kao kakvo prokletstvo… Zbog toga je, navodno, Milanović na Glavnom odboru, uz ostalo, kazao kako će SDP pružiti svu potporu Josipoviću u kampanji, ali diskretno,  na način i u mjeri koja za Predsjednika neće biti kontraproduktivna, kako se negativan imidž stranke ne bi prelio i na šefa države i time objektivno smanjio njegove izglede za izbornu pobjedu.

Prema procjenama naših sugovornika, ukoliko se premijer održi u Vladi i u stranci do redovitih izbora, ništa više neće  prepustiti slučaju. Mogla bi, kažu, uslijediti najveća čistka u SDP-u ikad, kako bi aktulani šef partije u novi ciklus izbora ušao sa “svojim ljudima”. Navodno je Milanović u subotu bio posebno isprovociran ponašanjem predsjednika Glavnog odbora SDP-a Josipa Leke,  koji je, tvrde, čak pokušao potpuno opstruirati odluku Predsjedništva o isključivanju Slavka Linića. Dnevni red je formulirao tako da je prva točka bila analiza izbornih rezultata za EU parlament, a druga – razno. Htio je, smatraju, izbjeći da se uopće glasuje o Linićevom izbacivanju iz stranke. Tvrde i da je vrlo pristrano vodio sjednicu, da je redovito komentirao optužbe na račun Milanovića i bio vrlo benevolentan prema zagovornicima Linića, među koje se i sam svrstao. Da se tomu više ne bi izlagao, vjeruje se kako će do iduće izborne konvencije Milanović vrlo precizno rasporediti “svoje ljude na prava mjesta”. Time bi, između ostalog, završio i proces “restrukturiranja” SDP-a po mjeri deračanizacije stranke.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI