Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Ponovljeno suđenje Paravinji počinje 3. srpnja

Ponovljeno suđenje Paravinji počinje 3. srpnja

Dragan Paravinja - ponovno suđenje (Foto Tris) (1)

Na Županijskom sudu u Šibeniku u četvrtak je održano pripremno ročište ponovljenog suđenja Draganu Paravinji.  Suđenje se ponavlja nakon što je prošlog mjeseca Vrhovni sud RH po žalbi obrane djelomično ukinuo presudu kojom ga je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac 19. listopada 2012. godina osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić, te još jednog pokušaja silovanja.

Na pripremnom ročištu zakazan je početak glavne rasprave za 3. srpnja, a do tada će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u u Šibeniku odlučiti o izvođenju dokaza koje su danas predložili Županijsko državno odvjetništvo i obrana.  Paravinju su do sudnice vodila trojica pravosudnih policajaca. Uredno odjeven, kratko ošišan, obrijan, doimao se samouvjereno. Držanje mu je bilo čak i nadmeno. Znatno mršaviji nego na prvom suđenju, žvakao je žvakaču gumu, šutio i u rukama stiskao bilježnicu s bilješkama koje je pripremio za obraćanje sudu. I pripremno ročište je bilo zatvoreno za javnost, tako da se ne zna više detalja. .

Prema riječima pravnog zastupnika obitelji Bilić, odvjetnika Vinka Ljubičića, na ročištu novi dokazi koje su predložili Državno odvjetništvo i obrana  uglavnom tiču novih okolnosti vezanih za pronalazak  tijela Antonije Bilic, koje nije bilo nađeno do donošenja prve presude. – Ne očekujem nikakva iznenađenja u ishodu ponovljenog suđenja – rekao je Ljubičić.

Nije htio odgovoriti na upite novinara o zahtjevu Paravinje za promjenom odvjetnice koja ga brani po službenoj dužnosti ni o drugim detaljima njegovog obraćanja sudu. – On se i šalje drži da nije kriv, a više vam ne mogu reci zbog tajnosti postupka – rekao je Ljubičić.

Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanovic rekla je još manje. – Još uvijek je na snazi odluka o tajnosti ovog postupka – bilo je sve sto je rekla Giljanovic.  Dragan Paravinja uhićen je 25. lipnja 2011. godine, gotovo mjesec dana od nestanka Antonije Bilić, u Donjim Srđevićima kraj Banja Luke u BiH. Mjesec dana kasnije izručen je Hrvatskoj i od tada je u šibenskom zatvoru.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI