Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
KULTURA
Plesnjak broj 2 – Šibenska udruga mladih poziva na ‘ritmično pokretanje tijela’

Plesnjak broj 2 – Šibenska udruga mladih poziva na ‘ritmično pokretanje tijela’

Sljedeće srijede će opet biti plesa u Šibeniku, i to na gradskim trgovima. Šibenska udruga mladih Š.U.M., jedna od aktivnijih gradskih udruga građana, po drugi put organizira Plesnjak, manifestaciju na kojoj se – pleše, kako i samo ime kaže.

 

PLAKAT PLESNJAK web

 –  Nakon uspješno organiziranog Plesnjaka N°1 koji se održao u rujnu 2013. godine Šibenska Udruga Mladih odlučila je još jednom organizirati zabavu i druženje mladih ljudi sa i mladih bez poteškoća. Cilj Plesnjaka je omogućiti interakciju između osoba sa i osoba bez teškoća u razvoju te kroz zabavu i druženje utjecati na razvijanje svijesti o potrebama i pravima osoba s teškoćama u razvoju. Plesnjak N°2 održati će se 11.lipnja s početkom u 19:00 sati na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II). Program Plesnjak N°2 čine: Plesni klub Balans, Plesni klub Salsaton, Projekt 33/45 i zainteresirani plesači. Na kraju manifestacije dodijeliti će se nagrade za nabolje i najoriginalnije plesače/ice – kaže Zvonimira Bralić iz Š.U.M.-a.
Ples je u posljednje vijeme nepravedno zapostavljena zabava i aktivnost u ovim krajevima, a najčešće se još prakticira u malim amaterskim plesnim klubovima ili pak u rijetkim diskotekama s glazbom upitne vrijednosti, te na svadbama i privatnim zabavama. Stoga ova plesna manifestacija ima namjeru u javnosti mijenjati takve negativne trendove naspram njihanja bokova, uvijanja i trzanja na taktove glazbe.

http://youtu.be/N4d7Wp9kKjA

Iščeznuće plesnih klubova i plesnjaka, koji su nekoć bili uobičajeni sadržaj u velegradovima i u najmanjim selima, bacilo je tu ljudsku aktivnost pomalo u drugi plan. Zna se kako ples može imati vrlo okrepljujući učinak na mentalno i tjelesno stanje plesača, te suzbiti stres, pospješiti zdravlje i unaprijediti socijalne prilike, tako se po Europi sve češće ponovno otvaraju plesnjaci kakvi su postojali prije više desetljeća. Na tragu toga su i napori koje poduzima Š.U.M.
Inače, evo i jedne zanimljive definicije plesa koja se može naći na internetskoj ‘enciklopediji’ (kojoj i nije baš uvijek za vjerovati).
Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe (rjeđe bez glazbe), pojedinačno, u parovima ili u skupinama. Ples prati čovjeka od pamtivijeka, a još i crteži u spiljama pokazuju čovjeka kako pleše. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, na pojačano veselje, strah, žalost, ljubav ili mržnju. Motoričke reakcije na ta uzbuđenja bili su živahni, iracionalni, ali vrlo izraženi sljedovi pokreta, koji su višekratnim uzastopnim ponavljanjem poprimili određeni ritmički obrazac i pretvorili se u ples.

VEZANE VIJESTI