Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
REPORTAŽE
Okusi Mediteran: Gotovinina tuna i romantični jastog

Okusi Mediteran:
Gotovinina tuna i romantični jastog

Kulinarski dvoboj u vrtu samostana sv. Lovre bio je vrhunac festivala ‘Okusi Mediteran’. Možda i nije, ali TRIS na ostalim događajima nije bio, pa se držimo tog zaključka.

31052014998

Isto tako, upitna je i ova „Gotovinina tuna“ iz naslova. Ni chef Vjeko Bašić, niti njegov kolega Ante Božikov, nisu bili sigurni odakle je tuna došla. Zna se samo da je iz Jadrana i da je još u petak plivala u moru. Dio posjetitelja/degustatora navijao je za to da tuna bude iz generalova tunogojilišta, mada je jednaka mogućnost i da se radilo o običnoj, divljoj, manje domoljubnoj tuni. Kako bilo, sudbina huda namijenila joj je da se u subotu nađe na tanjurima, pomiješana s tartarom, sirom, pinjolima, palentom i pujinom.

„Cooking show“ dogodio se zadnjeg dana trodnevnog festivala „Okusi Mediteran“, iznimno raznolike i bogate manifestacije, s izdašnim sponzorima i uglednim gostima. Manifestacije koja se Šibenčanima nije propagandno gurala pod nos, pa je nekako i prošla mimo njih. „Želja nam je da Šibenik i njegovo bajkovito okruženje postanu središtem Mediterana“, reći će Ingrid Badurina Danielsson, nekadašnja novinarka Starta i organizatorica festivala. Ne znamo na što je točno mislila, ali zvuči dovoljno neostvarivo, pa samim time i simpatično.

„Cilj nam je promovirati mediteranski način života kroz hranu, tradiciju, kulturu, društvene običaje, kako bi se bogatstvo tog naslijeđa očuvalo i kako bi se odredile smjernice budućeg razvoja Hrvatske“, rekla je Badurina Danielsson također. To je već nešto drugo, a i ne treba previše truda uložiti. Jer ima li tko da ne zna da Mediteranci vole pojest, popit, pa prileć? Ako su to „smjernice budućeg razvoja Hrvatske“, nemamo ništa protiv. A i dobro je da sad imamo i festival koji baš to promovira.

4ae46aa5ce2e1e43c3dc12afb763a2d57bdfb732486ef8e08cd6862fd5c8eff4

Urođeni hedonizam tridesetak je Šibenčana i pokoji turist, vježbalo u vrtu sv. Lovre uz Bašića i Božikova, glavne kuhare u murterskoj konobi Boba, odnosno restoranu Opat na Kornatima. Savjete o ribljem temeljcu, krupnoj soli, vrućoj vodi, rovanicama i skuti pristojno smo se pravili da slušamo, degustacija je bila ono čemu smo se radovali.

Rižot od jastoga sa šafranom bio je spektakularan („Skupo, ali romantično“, reći će chefovi), kockice od palente i sipe još ćemo dugo pamtiti, a desert od ovčjeg sira i jagoda proizveo je mnoge neartikulirane zvukove odobravanja. Probali smo i malo raže, pri čemu nam je Branka Mandić, prošlotjedna sugovornica TRIS-a, produbila filozofiju: „Riba je jin, a sve ostalo poprženo uhvati energiju vatre, pa je jang.“

Dakle, ne samo da smo se najeli, nego smo se i duhovno uravnotežili. I to besplatno. A sve u slavu „smjernica budućeg razvoja Hrvatske“. Prvi festival „Okusi Mediteran“ sinoć je završio oproštajnim partijem. To smo propustili, jer se poklopilo s fazom „prileć“, obaveznim nastavkom mediteranske mantre, koja počinje s „pojest“ i „popit“.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI