Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
S nedavnog prosvjeda

‘Ne želimo antene pod prozorima’ – diljem Hrvatske prosvjedi protiv štetnog zračenja

S nedavnog prosvjeda
Foto: HUZEZ

Foto: HUZEZ

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) diljem zemlje organizira prosvjede protiv štetnog zračenja. Prosvjedi će se istovremeno održati na osam lokacija diljem zemlje: u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Perušiću, Istri Kaštelima…. Riječ je o gusto naseljenim naseljima u kojima su građanima pod prozorom niknule bazne stanice mobilnih operatera. Prosvjedi pod motom ”Ne želimo antene pod prozorima” održat će se 11. lipnja 2014. u 19 sati, na sljedećim lokacijama.

Zagreb – Vrbani i Prečko, zajednički prosvjed na istočnoj strani shopping centra Point

Zagreb – Rudeš, ugao Pisarovinske i Delničke ulice

Zagreb – Jarun/Staglišće, ulica Gordana Jankovića 25

Split – Kila, okretište autobusa br. 6

Kaštel Lukšić – Obrov 23

Šibenik – Meterize, kod antene u ulici Put Gvozdenova

Perušić – kod Ciglane

Istra – Pobri, ispred crkve sv. Ane

– Prosvjedujemo jer se u Hrvatskoj pod okriljem njenih zakona i pravilnika događa novi oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Mobilni operateri mogu postaviti telekomunikacijske antene (bazne stanice) gotovo gdje god žele, bez prethodne suglasnosti ili barem informiranja lokalnog stanovništva. Doslovno se može dogoditi da se ujutro probudimo s antenom postavljenom neposredno uz spavaću sobu naše djece- pojašnjava razloge prosvjeda Josip Barušić iz HUZEZ-a.
 S nedavnog prosvjeda
Kako se broj postavljenih telekomunikacijskih antena povećava, tako raste i zabrinutost stanovništva o mogućem štetnom utjecaju elektromagnetskog zračenja na ljudsko zdravlje, ističu u HUZEZ-u.
– Mobilni teleoperatori koriste svaku prigodu da naglase kako nema dokaza o štetnom utjecaju zračenja na zdravlje ljudi. Međutim, to nije istina. Postoji niz znanstvenih istraživanja koja ukazuju da elektromagnetsko zračenje može povećati rizik od zloćudnih tumora i drugih bolesti, kako u odraslih tako i u djece – napominje Barušić.
HUZEZ je osnovan upravo s ciljem da se zakonska regulativa na ovom području izmijeni, na način da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje ljudi, a da se pri tom ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija. Svi građani koji imaju informacije o baznim antenama i štetnom zračenju mogu iste poslati na e-mail udruge info@huzez.org, a zainteresirani mediji mogu kontaktirati Josipa Barušića  (tel. 0913360601)
Napomena: ovdje Kontakti za medije na svim lokacijama prosvjeda  potencijalni prosvjednici mogu pronaći kontakt telefone  organizatora za svaku pojedinu lokaciju.
Više o HUZEZ-u možete pronaći i na TRIS-u , primjerice  klikom na tekst ‘Zašto mobilni operateri našu djeci smiju zračiti 16 tisuća puta više nego u Salzburgu?’

huzezantene

 


VEZANE VIJESTI