Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / POLITIKA
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

Naftna mrlja na savjesti:
i Rusi zainteresirani za bušenje lijepog jadranskog podmorja?

Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

DINA – Dubrovačka industrija nafte? (fotomontaža Zelena akcija)

Nafta i plin iz jadranskog podmorja zamirisali su u nosnicama svjetskih naftaša na istoku i zapadu, čini se. Možda iz istog razloga za koji dan u Hrvatsku stiže i Aleksej Borisovič Miller, predsjednik Uprave ruske naftne kompanije Gazprom. Šeg Gazproma će zagaziti na hrvatsko tlo kako bi se sastao s predstavnicima ministarstva gospodarstva i Vlade RH i  predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem, koji je nedavno o sličnim temama u Poljskoj popričao i s američkim kolegom Barrackom Obamom.

Zanimljivo je kako nije pojašnjeno na čiji poziv dolazi gazda Gazproma, budući je predsjednik RH kazao kako ‘taj posao vodi ministarstvo’, a premijer Zoran Milanović je ustvrdio kako s tim ‘nije upoznat’. Možda se Aleksej Borisovič Miller pozvao sam?

Orkestrirana međunarodna navala

– Nisam upoznat s dolaskom šefa Gazproma u Hrvatsku i ne znam koji je razlog njegovog dolaska. Ali svim ozbiljnim investitorima zainteresiranim za istraživanje ugljikovodika u Jadranu vrata su otvorena, a adresa im je Ministarstvo gospodarstva. Svatko s poslovnim namjerama, tko želi ulagati i zapošljavati, dobrodošao je u Hrvatsku, ali zna se gdje se posao dogovora, to je Ministarstvo gospodarstva, a onda i hrvatska Vlada – ističe se na internetskim stranicama Vlade RH Milanovićev komentar ‘najave dolaska šefa ruskog Gazproma u Hrvatsku, koji bi se idućeg tjedna trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem’.
Dok premijer ne zna ništa o tome, a Josipović izjavljuje: ‘To je dobro i pokazuje koliki je interes za Hrvatsku’, dotle ljubitelji Jadranskog mora i njegovih ljepota i značaja za turizam i gospodarstvo uvelike strahuju usljed orkestrirane međunarodne navale na hrvatsko podmorje, odnosno na domaće zalihe nafte i plina.
Opatija bajna

Opatija bajna (fotomontaža Zelena akcija)

Dotle se ne opterećuju u Spectrumu, internacionalnoj tvrtki koja je izazvala brojne kontroverze u hrvatskoj javnosti jer je, kako se isticalo, bez pravovaljanih ‘papira’, mimo javnih natječaja, pod velom tajne i uz potporu hrvatskih vlasti obavljala istraživanja hrvatskog podmorja, dolazeći pritom bez hrvatskog nadzora do podataka od strateške važnosti za lijepu našu i nacionalnu sigurnost. Osim toga, prema upozorenjima ribara i vijestima s talijanske obale, usljed ispitivanja podmorja agresivnom tehnologijom zvučnih valova, stradalo je tko zna koliko ribljih jata, dupina, morskih kornjača i drugih organizama. No, nikakve službene reakcije nije bilo, s izuzetkom prosvjednih akcija hrvatskih ekoloških udruga, poput one Zelene akcije naslovljene Tko je pitao građane, ribare, turiste…)

‘Dok se jesenje sunce ljeska na azurnoplavom moru…’

No zato se u Spectrumu već navelike hvale izvrsnim nalazima na hrvatskom dijelu Jadrana, te Hrvatsku proglašavaju ‘novom naftnom provincijom u srcu Europe’.  Trljaju se šake, izvještava se o pozamašnim bazenima nafte i plina koji se protežu od sjevera do juga Jadrana, a koja su, vesele se,  ‘na hrvatskoj strani praktično netaknuta’. I na kraju, radost im je tim veća jer će troškovi budućeg potencijalnog bušenja biti neveliki s obzirom da se nalazišta nalaze na maloj dubini, a i troškovi transporta su iznimno mali jer se Hrvatska nalazi u Europi, u ‘neposrednoj blizini značajnog tržišta’.  Ističu na svojim interetskim stranicama i znakovitu kartu Jadrana na kojoj je plavo more u glavnini osjenčeno crnim gustim linijama.
– Dok se jesenje sunce ljeska na mirnom azurnoplavom moru istočnog Jadrana, Spectrum prikuplja jedinstvene seizmičke podatke o Hrvatskoj… – romantično ističu na internetskim stranicama te tvrtke.
Naftno-nautički turizam (fotomontaža Zelena akcija)

Naftno-nautički turizam (fotomontaža Zelena akcija)

A evo i službenog stava Ministarstva gospodarstva:
– Nakon više godina potpunog zastoja, pokrenuto je istraživanje i stvoreni su uvjeti za velika ulaganja u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. To je osigurano prethodnim stvaranjem zakonskog okvira kojim su i zaštićeni nacionalni interesi u energetskom sektoru. U istraživanju i eksploataciji nafte i plina učinjeno je sve sa zakonske strane da se potaknu aktivnosti i da se Hrvatske iz uvoznika, pretvori u izvoznika energenata. Sadašnjim istraživanja nafte i plina stvara se mogućnost  da hrvatski građani i gospodarstvo imaju najjeftinije moguće energente. Ministarstvu gospodarstva je od iznimne važnosti osigurati stabilan, održiv i dugoročan razvoj zemlje kao i sigurnu opskrbu kućanstava i gospodarstva energentima te samim time privući milijarde kuna inozemnih ulaganja – kažu u tom ministarstvu.
Za one koji žele doznati više o istraživanjima na Jadranu evo i linka na prošlogodišnji tekst Zašto britanski Spectrum bez hrvatskog nadzora istražuje podmorje Jadrana te Hoće li Spectrum trgovati i potencijalnim lokacijama za potencijalne elektrane na morske valove?
Znači li sve ovo kako će naš lijepi plavi Jadran spasti na prva tri slova iz svog naziva, te kako će naša generacija zauvijek nositi naftnu mrlju na savjesti jer nismo uspjeli sačuvati najljepše more na svijetu, kako mu tepamo?
Evo i nekoliko prijedloga za imena budućih naftnih kompanija: DINA (Dubrovačka industrija nafte), Komiža-plin, Paggas, Rafinerija Lastovo, VisOil, Goli otok Gas, OlibOil, HvarGas, Kornati Gas Oil d.o.o., Mljetska industrija nafte (MINA)…

jadran5

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI